Medved hitno mijenja Zakon o braniteljima, povećava im invalidnine i želi da rade

Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Igor Soban/PIXSELL

MINISTAR branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved uvijek je bio široke ruke prema populaciji kojom se bavi njegov resor. U prvom mandatu Plenkovićeve vlade Medved je donio novi Zakon o hrvatskim braniteljima, koji je onda više puta mijenjao, šireći braniteljska materijalna prava.

>> Medved objavio nova pravila, otvara se mogućnost za nove branitelje i ratne invalide

U tijeku je javno savjetovanje o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima

Kako je sljedeća godina izborna, Medved je lansirao hitni postupak o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima, kojim se, između ostaloga, podižu osobne invalidnine i proširuje mogućnost rada uz mirovinu. 

Ministarstvo branitelja iniciralo je nove promjene zakona s ciljem poboljšanja materijalnih i radnih prava te poboljšanja skrbi za branitelje starije dobi. Do 10. lipnja traje javno savjetovanje u vezi ovih izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima.

Iznos osnovnih prava iz Zakona koja se ostvaruju po osnovi oštećenja organizma iz Domovinskog rata i gubitka člana obitelji nužno je prilagoditi, objašnjavaju iz Ministarstva, s obzirom na ekonomsko stanje u državi.

>> Ministarstvo branitelja: Dižemo invalidnine ratnim veteranima

Ministarstvo želi povećati invalidnine

Osnovica za određivanje iznosa i uvjeta za ostvarivanje većine prava hrvatskih branitelja prema važećem zakonu ovisi o proračunskoj osnovici utvrđenoj u Hrvatskoj, koja se za svaku godinu određuje Zakonom o izvršavanju državnog proračuna, a od uvođenja prije više od 20 godina pa sve do danas nije se mijenjala i iznosi 441.44 eura.   

S druge strane, napominju iz Medvedovog ministarstva, iznos prosječne neto plaće i troškovi života su neprestano rasli, a za više od 40 posto hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata osobna invalidnina mjesečno iznosi 15.23 eura.

Osnovicu bi odlukom određivala vlada kako se u budućnosti ne bi ponovno iz istog razloga mijenjao zakon.

Vlada bi mogla odlučiti o tome ako postoje ekonomska opravdanost i financijske mogućnosti države, objašnjavaju iz Ministarstva uz napomenu da sličan model postoji i u nekim drugim propisima, primjerice Zakonu o socijalnoj skrbi. Riječ je o moćnom alatu u rukama vlade kada je riječ o financiranju braniteljske populacije.

Rad uz mirovinu

Izmjenama se planira i usklađivanje odredbi iz mirovinskog osiguranja, kao što su primanje najniže mirovine i za vrijeme zaposlenja do polovice radnog vremena te rad uz obiteljsku mirovinu.

Radi se o usklađivanju s općim propisima kojima se omogućuje da hrvatski branitelji primaju puni iznos najniže mirovine određene Zakonom o hrvatskim braniteljima ako im je on povoljniji od njihove starosne mirovine i budu zaposleni do polovice radnog vremena, čime se želi potaknuti njihova radna aktivnost.

Pozivanje na veliku inflaciju kao razlog za izmjene zakona

Znakovito je kako Medvedovo ministarstvo objašnjava potrebu za ovim izmjenama. Oni zapravo nehotice kritiziraju ekonomsku politiku premijera Andreja Plenkovića, ističući kako je sve poskupjelo zbog inflacije.

“S druge strane iznos prosječne neto plaće, kao i troškovi života, neprestano su rasli. Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u rujnu 2022. godine za 12.8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, u listopadu 13.2 %, a u studenom 13.5 % te je tako u studenom 2022. godine inflacija dosegnula najvišu razinu od 1998. godine, od kada Hrvatska primjenjuje međunarodno usporedivu metodu izračuna tog podatka”, navodi se u pokrenutom javnom savjetovanju.

U svakom slučaju, namjera je Plenkovićeve vlade da ove izmjene progura u saboru prije ljetne stanke 15. srpnja.

Pročitajte više