POTRESI U HRVATSKOJ

Medved: Obnova bi mogla početi u ožujku ili travnju

Screenshot: HRT

TOMO MEDVED, ministar branitelja i šef Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, gostovao je u Dnevniku HRT-a.

Rekao je da je večeras uslijed padalina na području Gline nestalo struje.

"U uskoj smo koordinaciji s HEP-om i vjerujem da ćemo brzo otkloniti kvar. Imamo teške zimske uvjete, ali sve naše službe su na terenu, odrađuju svoj posao i nitko neće biti ostavljen", istaknuo je Medved.

Zna se koji objekti su prioritetni za rušenje

Jučer je označen početak rušenja oštećenih objekata na Baniji. Prema Medvedovim riječima, zaprimljeno je 44.995 zahtjeva za pregled objekata, a dosad ih je pregledano 27.848. Od toga je 3246 označeno crvenom, a 5620 žutom naljepnicom.

"Objekti s crvenim naljepnicama detaljno se pregledavaju i oni za koje se utvrdi da se ne mogu obnoviti i da ugrožavaju sigurnost ljudi, prioritet su za rušenje", naglasio je Medved.

Kazao je i da su dosad postavili 1058 kontejnera, a više od 1100 kontejnera i mobilnih kućica spojeno je na struju.

O oporbi: Osuđujem njihovo postupanje

Osvrnuo se i na postupanje oporbe koja im je, kako je rekao, "zagorčala život napuštajući sabornicu i nedonošenjem Zakona o obnovi".

"U Zakonu je predviđena mjera koja nam omogućava lakši i brži pristup u angažiranju tvrtki i postupanju s objektima. Osuđujem postupanje oporbe. U potpunosti je izostalo njihovo razumijevanje prema stradalima u potresu koji su postali taoci njihovi taština i sitnih politikantskih igrica", rekao je, dodavši kako će Zakon na glasanju biti najkasnije u četvrtak.

A kada će krenuti obnova? "Što je prije moguće"

"Moramo voditi računa da tlo još uvijek podrhtava i da su potresi svakodnevni. Moramo biti strpljivi i sačekati da se podrhtavanje smiri, a do tada ćemo odraditi sve pripremne radnje - Zakon, procjenu štete, plan obnove... Vjerujem da bismo s obnovom mogli započeti u ožujku ili travnju ako nam priroda dozvoli", zaključio je Medved. 

Pročitajte više