Medved: U zadnje četiri godine umrlo je 15.000 veterana Domovinskog rata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR branitelja Tomo Medved upozorava na izrazito veliku smrtnost ratnih veterana. Kako je rekao danas u saboru, u zadnje četiri godine umrlo ih je 15 tisuća.

"Naime, 1. siječnja 2017. bilo je živo 445.000 branitelja, a 1. siječnja ove godine njih 430.000", ustvrdio je Medved predstavljajući izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojima bi se olakšalo stjecanje statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).

Postupak priznavanja statusa HRVI traje i do tri godine, dodao je Medved, istaknuvši da u tom procesu treba izostaviti prethodnu stručnu procjenu, čije je provođenje dodatno otežala pandemija. Radi dodatnog ubrzanja postupka vještačenja u ostvarivanju statusa HRVI, koji sada obavlja Zavod za vještačenje osoba s invaliditetom i profesionalnu rehabilitaciju (ZOSI), potrebno je vještačenje staviti u punu nadležnost Ministarstva, model, kakav je bio do 2015. godine.

Vještačenje čeka 3000 veterana

Vještačenja će, dodao je Medved, obavljati neovisni medicinski vještaci u četiri prvostupanjska liječnička povjerenstva koja će biti osnovana u Ministarstvu hrvatskih branitelja (MHB). Tako će se rasteretiti Zavod u kojem na vještačenje trenutno čekaju oko tri tisuće veterana, koji čine oko 10 posto ukupnog broja predmeta za vještačenje. Medved je naveo i druga poboljšanja, poput ubrzanja stambenog zbrinjavanja.

"Ministarstvo je 2015. imalo proračun od 972 milijuna, a ove godine 1.3 milijarde, dakle povećanje je za više od 404 milijuna kuna", istaknuo je Medved i pozvao sve zastupnike na jedinstven pristup radi usvajanja zakona kojim bi se najzaslužnijima za obranu domovine omogućilo ostvarivanje zasluženih statusnih prava.

Suverenistima je odbio direktno odgovoriti na pitanja

Odbacio je tumačenja o uvođenju novih prava. Nije izravno odgovorio na upite zastupnika Hrvatskih suverenista koliko je veterana proizveo u svom mandatu.

"Braniteljski status ne regulira MHB, nego MORH, odnosno MUP za svoje pripadnike", odgovorio je Medved Željku Sačiću koji se pozvao na izjavu predsjednika Tuđmana da je Domovinski rat izvojevalo oko 33.500 veterana, a danas ih je preko 504.000.

Pročitajte više