Medvedov pomoćnik savjetovao provalu u stan. Što se čeka s istragom?

Foto: Ivica Galovic, Dusko Jaramaz/PIXSELL / 123rf

U MINISTARSTVU branitelja izbio je novi ogroman skandal.

Vukovarski ratni veteran Mario Vrbanić, podsjetimo, za Telegram je ispričao da mu je pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda savjetovao da provali u prazan stan kada ga je pitao za svoje stambeno pitanje. 

>> SMS Medvedovog pomoćnika branitelju: "Provali u prazan stan, mi ćemo zažmiriti"

Objavljeni su i SMS-ovi u kojima Medvedov pomoćnik Nenad Križić piše o provalama u stanove. 

Medvedov pomoćnik veteranu: "Molio sam da negdje provalimo"

''Molio sam da negdje provalimo, rekao si 45 m². A kada, nemoj me pitat. Mislim, kada ćeš provaliti. Danas, sutra. Ili nisam dobio odgovor.", napisao je Medvedov pomoćnik u jednoj od poruka. U drugoj je spominjao da će Nikolu Mažara, državnog tajnika Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pokušati nagovoriti da zažmiri na provalu. 

Index je o skandalu koji bi bio potpuno nevjerojatan u bilo kojoj uređenoj državi, ali očito ne i u Hrvatskoj i ne za Ministarstvo branitelja, odmah zatražio odgovore od vukovarsko-srijemske policije i DORH-a. Ako su SMS-ovi autentični, pomoćnik ministra mogao bi odgovarati za više kaznenih djela, od poticanja na počinjenje kaznenog djela, do zloupotrebe službene dužnosti. 

Policija nema pojma o ovome, a iz DORH-a ne odgovaraju

Policija je na Indexov upit rekla kako do našeg upita nisu imali nikakva saznanja o cijelom slučaju te da nisu započeli nikakve izvide. Rekli su kako je za to nadležan DORH. Dodali su i da u proteklih godinu dana nemaju evidentiran slučaj provale u stan koja bi se povezivala s ovim slučajem, iako nije ni spominjano da se takva provala dogodila. 

DORH na naš upit nije odgovorio do zaključenja ovog teksta iako su obećali odgovoriti odmah po zaprimanju upita. Pitali smo ih jesu li započeli s izvidima u slučaju koji teško kompromitira Medvedovog pomoćnika Križića i cijelo Ministarstvo branitelja. 

Ministar Medved danas je prije sjednice vlade kratko komentirao cijeli slučaj. 

Medved: On nije branitelj

Poznat mi je taj predmet, zatražio sam cjelokupno izvješće o korespondenciji. Ono što znam, ne radi se o hrvatskom branitelju, radi se o skrbniku majke čiji je drugi sin počinio suicid 2011. godine. Utvrdit ćemo sve okolnosti, a ako je došlo do propusta, odgovorna osoba ni u kojem slučaju ne može i ne smije tako korespondirati ", kazao je Medved. 

Medved je ponovio da nije riječ o hrvatskom branitelju.

"Poznato mi je da me ta osoba zvala u nekoliko navrata, da sam ga usmjeravao prema tijelima nadležnima za rješavanje tih konkretnih pitanja, osoba nije hrvatski branitelj, nego brat je počinio suicid 2011. godine. Tijekom 2017. majka je pokrenula postupak za ostvarivanje svojih prava, no više ću vam moći reći kad dobijem cjelokupno izvješće o korespondenciji ", rekao je ministar Medved. 

 

Pročitajte više