Medvjed u Sloveniji napao čovjeka koji je šetao psa

Foto: Shutterstock

U SLOVENSKOJ općini Škofljica medvjed je danas napao šetača. Kako su za N1 pojasnili iz Policijske uprave Ljubljana, medvjed je napao sredovječnog muškarca koji je šetao šumom s još jednom osobom i psom.

Muškarcu je medvjed ozlijedio nogu, no prema zasad dostupnim informacijama nije životno ugrožen, a medvjed se nakon napada povukao u šumu. Iz Općine Škofljica za N1 su rekli da su o incidentu odmah obavijestili Lovačko društvo i ministarstvo. "Mi smo kao Općina već kontaktirali nadležne službe i čekamo povratnu informaciju", dodaju.

Sve češći susreti medvjeda i ljudi

U općini ne znaju radi li se o medvjedu kojeg je prošli tjedan na cesti između Gradišča i Vrha udarila vozačica. Podsjetimo, ozlijeđeni medvjed je nakon nesreće pobjegao u šumu. Vlasti tada nisu znale gdje se ozlijeđena životinja nalazi i kakvu opasnost predstavlja za ljude.

Ovo je već treći susret čovjeka i medvjeda u kratkom periodu na šetnicama i cestama, pa je načelnik općine pokrenuo proceduru za provjeru sigurnosti.

Sporna odluka o odstrjelu

Nedavno je ministarstvo donijelo rješenje kojim se dopušta odstrjel 230 smeđih medvjeda iz prirode. To je izazvalo veliku pomutnju. Protiv toga su oštro istupile neke nevladine udruge koje su upozorile da to predstavlja kršenje europskog zakonodavstva.

I premijer Robert Golob pozvao je ministra Uroša Brežana da zamrzne sve odluke o ovogodišnjem odstrjelu medvjeda. Kasnije su premijer i ministar razgovarali o tome i odluka ostaje na snazi.

Lov na medvjeda traje do kraja travnja, a zatim se nastavlja u listopadu.

Pročitajte više