Medvjedev i Jintao osuđuju Bushev "raketni štit"

NAKON svog prvog državničkog posjeta Kini i ujedno prvog službenog posjeta nekoj stranoj zemlji, ruski se predsjednik Dmitrij Medvjedev složio s kineskim kolegom Huom Jintaom u osudi plana američkog predsjednika Georgea W. Busha o uspostavi globalnog proturaketnog štita.

Dvojica se predsjednika također slažu da će američki štiti onemogućiti međunarodne napore u smisli razoružavanja i demilitarizacije, priopćeno je u njihovoj zajedničkoj izjavi potpisanoj danas u Pekingu.

Sjedinjene Države odnosno Bijela kuća proteklih godina ustrajno zagovaraju izgradnju radarsko-raketne mreže sačinjene od najmodernije američke vojne tehnologije, a koje bi dio trebao biti raspoređen na europskom tlu odnosno u Poljskoj i Češkoj Republici.

SAD tvrde kako se radi o štitu koji je ključan element zaštite njihovog, ali i suvereniteta ostalih zemalja američkih saveznica u svijetu.

I Kina i Rusija u prošlosti su se oštro protivile američkom planu o gradnji štita, međutim danas su po prvi puta zajednički nastupile u tom smislu.

Sjedinjene Države pak uporno pokušavaju uvjeriti Rusiju da će štit, koji će u Češkoj imati jednu radarsku bazu, a u Poljskoj bazu opremljenu presretačkim raketama velikog dometa, služiti kao zaštita protiv interkontinentalnih raketnih projektila ispaljenih s položaja u  primjerice Iranu ili Sjevernoj Koreji.

Unatoč tome američki proturaketni planovi poremetili su odnose SAD-a i Rusije i prije nego li su Amerikanci na srednje-europsko tlo dopremili svoje rakete za koje su Rusi uvjereni da će biti korištene protiv Rusije.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Pročitajte više