Medvjedev: "Ne bojimo se hladnog rata"

RUSKI PREDSJEDNIK Dmitrij Medvjedev je u intervjuu za Russia Today izjavio kako njegova zemlja ne želi hladni rat, "ali ga se ni ne boji".

Medvjedev je intervju dao neposredno nakon objave ukaza o priznanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, a koji je izazvao lavinu osuda od strane SAD i vodećih europskih država. Ruski predsjednik je obrazložio odluku tvrdnjom da je Rusija nastojala postići sporazum između Gruzije i njenih odmetnutih pokrajina o životu u istoj državi, ali da je gruzijski napad na Chinvali toj opciji "zabio posljednji čavao u lijes". Rusija ovom odlukom nastoji "spriječiti genocid".

Medvjedev je također podsjetio na zapadno priznanje Kosova koje je pravdano "posebnim okolnostima", ali i ustvrdio da je ruska odluka o priznanju dvije republike temeljena na međunarodnom pravu.

Na pitanje kakve reakcije očekuje od Zapada, Medvjedev je rekao kako se nada da će SAD i europske vlade shvatiti da su dobri odnosi s Rusijom u njihovom interesu te da će promijeniti svoju politiku. Ukoliko se do takvog zaključka ne dođe, Rusija se "ne boji ničega, pa ni novog hladnog rata".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više