Medvjedev potpisao primirje, ruske trupe još u Gruziji

RUSKI PREDSJEDNIK Dmitrij Medvjedev potpisao je danas sporazum o primirju s Gruzijom nakon sukoba oko gruzijske separatističke oblasti Južne Osetije, priopćeno je iz Kremlja.

Kako je izjavila glasnogovornica Kremlja Natalija Timakova, Medvjedev je potpisao mirovni sporazum u šest točaka u kome je posredovala Francuska kao predsjedateljica EU i kojim se prekidaju vojne operacije u Gruziji izazvane prethodnim napadom te države na Južnu Osetiju.

Ovaj potez ruskog predsjednika Medvjedeva, kako prenose agencije, dolazi dan nakon što je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili potpisao plan kojim je predviđeno povlačenje ruskih vojnih snaga.

Mirovni plan koji su potpisali gruzijski i ruski predsjednik ima neka otvorena pitanja uključujući i to da li će Gruziji biti dozvoljeno poslati svoje mirovne snage u Južnu Osetiju, separatističku oblast gdje je rat započeo prije osam dana.

Ruske snage digle u zrak željeznički most kraj Tbilisija?

Fotografska ekipa Reutersa je, pak, snimila ostatke željezničkog mosta u mjestu Kaspi, koje se nalazi 45 km zapadno od Tbilisija, glavnog grada Gruzije. Prema izjavama svjedoka, most su u zrak digle osobe u uniformama ruske vojske.

Ruski general Anatolij Nogovicin je opovrgnuo ta izvješća rekavši kako je "sada mir i da ruske vojne snage nemaju nikakvu potrebu uništavati mostove, već žele sudjelovati u obnovi zemlje". Ruski general je rekao kako se u ovom slučaju sigurno radi o "nekoj vrsti provokacije i oslanjanju na potpuno nepotvrđena priopćenja".

Tijekom noći ruske snage ušle su dublje u Gruziju s položaja u gradu Goriju, javlja BBC. Ruske trupe još kontroliraju Gori koji je smješten 15 kilometara od granice s Južnom Osetijom. Nekoliko tenkova i oklopnih transportera viđeno je u Kaspiju, zapadno od Gorija i 35 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Gruzije Tbiisija. Viđeni su i kamioni s vojnicima kako napreduju prema Tbilisiju.

Ruske patrole viđene su i u Zestafoniu na autocesti, nekih 100 kilometara od Goria.

Gruzijski čelnici objavili su i da su ruske snage ostale i u crnomorskoj luci Poti, te da je veći kontigent ruskih snaga u gradu Senakiu. Gruzijski izvori također navode kako su ruske snage zamijećene u okolici Hašurija i Bordžomija - gradova u južnom dijelu Gruzije.

Ruski general ranjen "jer je bio opijen medijskom slavom"?

Iako u ruskoj javnosti vlada konsenzus da je akcija u Gruziji predstavljala uspjeh, neki listovi i komentatori tvrde da se mogla obaviti daleko bolje, te da je, bez obzira na povoljan ishod, pokazala neke od još uvijek neprevladanih slabosti ruskih oružanih snaga.

Članak u Moscow Timesu citira brojne stručnjake koji navode kako su ruske snage bile tehnološki inferiorne u odnosu na Gruzijce, opremljene najsuvremenijim uređajima za elektronsko ratovanje, bespilotnim letjelicama kao i opremom za noćno ratovanje. Također se tvrdi da je koordinacija između zrakoplovstva i kopnene vojske bila slaba, odnosno da ruski zrakoplovi nisu bili u stanju adekvatno neutralizirati gruzijsko topništvo.

Konstatnin Makijenko iz Centra za analizu strategije i tehnologije tvrdi da su Gruzijci prvi dan rata bili "na korak od pobjede", odnosno da su iznenadili Ruse te mogli u potpunosti ovladati Južnom Osetijom. U tome ih je spriječio jedino neočekivano žestok otpor južnoosetijske paravojske na ulicama Chinvalija kao i neočekivano brz dolazak ruskih pojačanja.

Makijenko, s druge strane, tvrdi da je ruski odgovor bio "savršeno tempiran" - da se krenulo ranije, Rusija bi bila optužena za agresiju; da se krenulo kasnije, Južna Osetija bi bila zgažena.

Usprkos tehnoloških nedostataka, ishod rata u Gruziji pokazuje kako je rusko vojno vodstvo dobro planiralo akciju i izvuklo pouke iz ranijih sukoba. U akciji su, za razliku od ratova u Čečeniji,  umjesto nesposobnih ročnika sudjelovale profesionalne postrojbe, a izvučene su i pouke iz fijaska izraelske intervencije u Libanonu prije dvije godine te su se više koristile oklopne postrojbe.

Najspektakularniji ruski neuspjeh u ratu - ranjavanje generala Anatolija Kruljeva, zapovjednika 58. armije -  se, pak, pripisuje "ljudskom faktoru". Tako barem tvrdi Jurij Netkačev, umirovljeni general-bojnik i bivši zapovjednik ruskih snaga na Južnom Kakvkazu. General je, nastojeći steći medijsku slavu, dozvolio da u njegovoj koloni na putu za Chinvali bude i televizijska ekipa koja bi zabilježila svečani trenutak oslobođenja grada. Tako je dozvolio Gruzijcima da prisluškivanjem civilnih komunikacija saznaju njegovu lokaciju i postave zasjedu u kojoj je ranjen.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više