Meholjić: Srebrenica je najveća praonica novca u BiH

NEDAVNA presuda međunarodnog suda pravde o genocidu u BiH, prema kojoj je najviše sudsko tijelo Ujedinjenih naroda oslobodilo Srbiju od optužbe da je provodila genocid na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine, izazvala je ogorčenje među Srebreničanima, koji su nedavno najavili i kolektivno iseljavanje iz Srebrenice.

Osvrnuvši se na odluku Udruge preživjelih Srebreničana koja je u ponedjeljak najavila da će se od 14. ožujka ove godine početi kolektivno iseljavati iz Srebrenice jer im vlasti oduzimaju svaku mogućnost života nakon povratka, član Glavnog odbora bosanskohercegovačkog SDP-a i Inicijativnog odbora za iseljenje iz Srebrenice Hakija Meholjić izjavio je na vandrednoj novinskoj konferenciji u Sarajevu da se "u Srebernici više ne može živjeti". Srebrenica je, prema njegovim riječima, postala grad koji više ne vjeruje u "lažna obećanja" tamošnjih političara.

"Da je (vlast) htjela nešto učiniti za nas, došla bi da razgovaramo i napravimo plan aktivnosti." - riječi su kojima je Meholjić objasnio u ponedjeljak najavljeno kolektivno iseljenje Srebreničana, a prenose Nezavisne novine.

Munira Subašić iz Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" smatra kako Srebrenica nakon haške presude ne može imati isti status kao do sada "jer zločin se mora kazniti, a ne nagraditi".

Meholjić kaže kako Inicijativni odbor za iseljenje, u kojem djeluju predstavnici svih političkih stranaka, poslije haške presude u tužbi BiH protiv SCG, odgovornom za stanje u Srebrenici smatra Vladu Republike Srpske.

"Loše je u cijeloj BiH, ali u Srebrenici posebno. Ljudi s kokardama i mrtvačkim glavama na crnim majicama na kojima piše "Ravnogorski četnički pokret" slobodno šetaju gradom usred bijela dana, a slabijim ljudima se upućuju prijetnje." - izjavio je Meholjić, dodavši kako je "Srebrenica najveća praonica novca u BiH", jer je "najveći dio novca za Srebrenicu završio u Sarajevu ili u švicarskim bankama".

Meholjić je, prenose Nezavisne novine, također izjavio kako je u Srebrenici prije rata živjelo 37.000 stanovnika svih nacija, a da ih danas živi svega 3.700, pri čemu svi napuštaju taj grad, pa i Srbi.

B.S.
Foto: AFP

Pročitajte više