Meksičke narkobande šire utjecaj u SAD-u

MEKSIČKE bande narkodilera sve su snažnije i intenzivnije šire posao na teritoriju SAD-a, unatoč golemim novčanim sredstvima koje službeni Washington izdvaja za borbu protiv šverca narkoticima, objavio je danas BBC pozivajući se na izvještaj američkog Ministarstva pravosuđa.

Koiličine marihuane, ecstasyja i metamfetamina koje meksički narkokarteli šalju potrošačima u SAD iz godine u godinu rastu, potvrđuju procjene službenih američkih vlasti, koje upooravaju da su meksičke bande dilera aktivne u svim dijelovima SAD-a.

Kriminalne organizacije svake godine iz Amerike u Meksiko ilegalnim putevima vrate oko 40 milijardi dolara zarađenih prodajom narkotika. Meksiko je već niz godina glavni transportni pravac za unos droge u SAD, a mjere koje ta zemlja poduzima za sprečavanje ilegalnog transporta narkotika ne daje dovoljne rezultate, upozoravaju iz SAD-a.   

Meksikanci šire mrežu dilera na ulicama i po zatvorima

Tijekom 2007. godine američka je vlada potrošila gotovo milijardu i pol dolara na borbu s narkokartelima, no unatoč tome proizvodnja droge u Meksiku i transport narkotika u SAD su se već iduće godine više nego udvostručili. Povećane količine droge na tržištu drastično su smanjile njezinu cijenu,a to je dovelo do većeg broja smrtnih slučajeva kod ovisnika zbog predoziranja.

Izvještaji govore da meksički heroin polako ali sigurno u većem dijelu SAD-a sa ulica istiskuje  do nedavno dominantni južnoamerički heroin, dok je azijska droga na američkom tržištu još uvijek slabije zastupljena. Meksički karteli uspostavljaju sve čvršće odnose i sa bandama na ulicama američkih gradova kako bi osigurali kontinuiranu distribuciju droge, a sličnu mrežu nastoje uspostaviti i među organiziranim bandama koje se bave distribucijom narkotika u američkim zatvorima.

Meksičke vlasti, koje su u borbi protiv narkokartela angažirali oko 50.000 dobro opremljenih vojnika, upozoravaju predstavnike SAED-a da njihova pomoć i podrška ne stiže dovoljno brzo.

Pročitajte više