Meksički redatelj Cuaron sretan što se riješio Hogwartsa

NAKON dvije godine snimanja najnovijega filma o Harryju Potteru, meksički redatelj Alfonso Cuaron sretan je što se riješio Hogwartsa, škole za čarobnjake i vještice.

Film Harry Potter i zatočenik Azkabana režirao je Cuaron, za razliku od prva dva filma o Potteru koji su djelo američkoga redatelja Christophera Columbusa.

Na pitanje je li mu drago što je snimanje završeno, Cuaron odgovara: "O, da"!"

"Dugačak je to proces", rekao je u Cannesu za televiziju Reuters i dodao: "Svaki mi je trenutak bio zadovoljstvo. Nisam uopće bio pod stresom, ali sasvim sam iscrpljen".

Kad radite na filmu iz ciklusa najslavnijih filmova za tinejdžere, od Harryja Pottera nikako ne možete pobjeći. Mladi čarobnjak kojega je osmislila britanska književnica JK Rowling posvuda je.

"Još je nešto važno kod Harryja Pottera. Nema odmora. Imaš jedan slobodan dan, šećeš ulicom i posvuda nailaziš na Harryja Pottera", kaže redatelj.

"Nema tu slobodnoga dana kad se odmaraš i ne vidiš svoje likove. Svijet je pod opsadom Harryja Pottera".

Cuaronu koji je na filmskom festivalu u Cannesu kao producent novoga filma Seana Penna "The Assassination of Richard Nixon", najteže je u snimanju Zatočenika Azkabana pala upravo dugotrajnost toga postupka.

"Volim ovaj primjer: daju vam da vozite najljepši auto s najboljim sjedalima, veoma je siguran, a motor je moćan. Ali ima jedan problem: moraš voziti dvije godine i ne smiješ stati ni da se pomokriš", opisuje redatelj koliko je posao bio naporan.

Novi film u kina stiže u lipnju, a u njemu se Harry i njegovi prijatelji Ron i Hermiona, sada tinejdžeri, vraćaju na novu školsku godinu u školu Hogwarts za čarobnjake i vještice.

Ondje će istraživati tajnu odbjeglog zatvorenika Siriusa Blacka koji mladom čarobnjaku predstavlja ozbiljnu prijetnju.

U filmu će ponovno glumiti Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint kao Harry, Hermiona i Ron, Maggie Smith kao profesorica McGonagall, Robbie Coltrane kao Hagrid i Alan Rickman kao profesor Snape.

Filmsku najavu za Harry Potter i zatočenik Azkabana ljubitelji mogu pogledati na službenom websiteu www.harrypotter.warnerbros.co.uk, a redatelj Alfonso Cuaron kaže da je film mračniji od dosadašnjih.

Pročitajte više