Meksiko traga za više od 112.000 nestalih osoba. Pokreću bazu podataka

Foto: EPA

MEKSIKO će krajem mjeseca pokrenuti bazu podataka koja bi trebala pomoći u prikupljanju informacija o desecima tisuća nestalih osoba, priopćio je u četvrtak ured saveznog tužiteljstva (FGR). Registar bi trebao prikupljati informacije iz više raznih datoteka o masovnim i tajnim grobnicama, uhićenjima, zločinima mučenja, kaznenim dosjeima, otiscima prstiju i genetskom materijalu, objavio je FGR u službenom glasniku.

Prošle godine je broj službeno nestalih premašio 100.000, a sada se taj broj procjenjuje na više od 112.000. Broj nestalih skočio je nakon što je predsjednik Felipe Calderon objavio rat moćnim narkokartelima. "Puno toga treba učiniti, a ova objava je prvi korak. FGR je konačno prepoznao svoju odgovornost", objavila je na Twitteru udruga za ljudska prava Centro Prodh.

Odluka dolazi samo dan nakon Majčinog dana

Nevladine udruge optužuju javne institucije zadužene za istrage o takvim slučajevima da su neučinkovite, spore u reakcijama i nedovoljno financirane. Najava FGR-a dolazi dan nakon Majčinog dana, kada svake godine tisuće majki izlaze na ulice i traže "istinu i pravdu" za svoju nestalu djecu.

Nacionalna forenzička banka podataka (BNDF), zajedno s Nacionalnim registrom neidentificiranih i netraženih preminulih osoba, kreće s radnjama vezanim uz pokretanje baze podataka 29. svibnja.
 

Pročitajte više