Meloni poručila Ukrajini da može računati na nju

Foto: EPA

TALIJANSKA nacionalistička političarka Giorgia Meloni, koja bi trebala postati nova premijerka, obećala je svoju punu potporu Kijevu nakon što je primila čestitke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na izbornoj pobjedi.

Talijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njezina desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazali su rezultati izbora.

Meloni bi trebala postati prva žena na čelu talijanske vlade.

"Ostanite jaki"

U tvitu kasno u utorak Zelenskij je rekao da se raduje "plodonosnoj suradnji s novom vladom".

Meloni mu je ubrzo odgovorila, rekavši da može "računati na lojalnu potporu za slobodu ukrajinskog naroda". "Ostajte jaki i sačuvajte svoju vjeru postojanom", napisala je na engleskom na Twitteru.

Meloni je bila jedna od rijetkih talijanskih političkih vođa koja je svesrdno podržala odluku premijera na odlasku Marija Draghija da isporuči oružje Ukrajini, iako je bila u opoziciji njegovoj vladi.

Nasuprot tome, njezina dva politička saveznika, Liga i Forza Italia, koji su bili u Draghijevoj koaliciji, bili su puno suzdržaniji, što odražava njihove povijesno bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Naglašavajući dubinu tih veza, čelnik stranke Forza Italia Silvio Berlusconi rekao je prošli tjedan da je Putin bio "natjeran" na invaziju Ukrajine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više