Memorandum o razumijevanju i suradnji Zagrebačkoga sveučilišta i Mayo fundacije

MEMORANDUM o razumijevanju i suradnji Sveučilišta u Zagrebu i poznate američke Mayo fundacije za medicinska istraživanja i razvoj, potpisan danas u Auli zagrebačkoga Sveučilišta, poticat će "dvosmjernu" suradnju ravnopravnih partnera u izobrazbi liječnika, biomedicinskih znanstvenika i drugoga medicinskog osoblja.

Istaknuo je to na današnjoj svečanosti, na kojoj su svojim potpisima spremnost na suradnju posvjedočili rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer i predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Mayo fundacije Thomas J. McDonald, hrvatski znanstvenik Stanimir Vuk-Pavlović koji već dva desetljeća radi na svjetski poznatoj Klinici Mayo u Rochesteru u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Vuk-Pavlović, koji je i predstavnik Odbora za međunarodnu suradnju Mayo fundacije za Srednju Europu, nada se da će suradnja koja će se ostvariti na temelju toga memoranduma biti model koji će Zagrebu osigurati središnju poziciju u Srednjoj Europi.

Osim toga, istaknuo je Vuk-Pavlović, model će poticati privatno financiranje što znači da se neće opterećivati hrvatski državni proračun.

Potpisivanje Memoranduma rezultat je uspješne suradnje Sveučilišta u Zagrebu i Klinike Mayo, podsjetio je Thomas McDonald istaknuvši da na Klinici Mayo studira i radi više hrvatskih studenata, znanstvenika i stručnjaka nego iz bilo koje druge europske zemlje.

Taj ugledni američki kirurg irskoga podrijetla izrazio je iskreno divljenje zbog hrabrosti i odlučnosti koje je hrvatski narod iskazao u borbi za slobodu i neovisnost, rekavši kako je ljubav za slobodu ono što nedvojbeno povezuje irski i hrvatski narod. Dodao je kako ga na povezanost čovjeka i slobode svakodnevno podsjeća i skulptura "Čovjek i sloboda" kipara Ivana Meštrovića koju je taj veliki hrvatski kipar darovao Klinici Mayo a danas krasi predvorje najnovije od 30 zgrada Klinike - Gonda Building.

Koordinatorica Stalnoga povjerenstva za suradnju zagrebačkoga Sveučilišta i Klinike Mayo Nada Čikeš istaknula je da se projekt suradnje tih ustanova u potpunosti "uklapa" u univerzalni proces harmonizacije znanja koji se pak, podsjetila je, u europskim razmjerima nastoji postići bolonjskim procesom.

Svečanosti su, među ostalima, nazočili i američki veleposlanik u Zagrebu Ralph Frank te ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac koji je istaknuo kako se rijetko događa da san postane stvarnost. Naime, objasnio je ministar, osobno je od početka vjerovao u projekt suradnje zagrebačkoga Sveučilišta i Klinike Mayo. Izrazio je i nadu da će se proces koji želi pokrenuti a u Hrvatsku bi trebao donijeti što više znanja i obrazovanja na najvišim svjetskim standardima, ostvariti i u drugim područjima znanosti.

Pročitajte više