Menadžeri američkog AIG-a počeli vraćati milijunske bonuse

DEVET od deset izvršnih direktora američkog osiguravajućeg diva American International Group (AIG) koji su nedavno primili najviše "zagarantirane" bonuse, odlučili su ih vratiti svojoj tvrtki.

Američki mediji prenose izjave njujorškog državnog odvjetnika Andrewa Cuomoa koji je na jučerašnjoj press konferenciji rekao da je devet dužnosnika vratilo svoje bonuse s najvišim iznosima.

Cuomo je rekao da će se na taj način u proračun AIG-a vratiti oko 80 milijuna dolara, što je manje od polovice od ukupnog iznosa od 165 milijuna dolara koliko je sredinom mjeseca isplaćeno na ime bonusa AIG-ovim šefovima i menadžerima.

Bonusi isplaćeni unatoč enormnim gubicima

Spor oko isplate bonusa u AIG-u je nastao nakon što je javnost doznala da je uprava tvrtke odlučila isplatiti bonuse, koji su doduše zakoniti i koji su zagarantirani ugovorom. Međutim problem je u tome što se AIG uslijed globalne krize našao u velikim financijskim problemima koji su zaprijetili financijskim kolapsom tvrtke.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci intervenirala je američka vlada koja je AIG-u do sada odobrila isplatu financijske pomoći u iznosu od 170 milijardi dolara. Taj novac je namijenjen ne samo očuvanju AIG-a već i brojnim drugim tvrtkama osiguranim kod AIG-a, a čija bi propast uzrokovalo daljnju stopu rasta nezaposlenosti u SAD-u i produbljivanje gospodarske krize u toj zemlji.

U tom svjetlu prošli tjedan se oglasio i američki predsjednik Barack Obama koji se vrlo kritički i uz potporu javnosti obrušio na upravu AIG-a negodujući zbog odluke o isplati visokih premija u vrijeme kada na tisuće Amerikanaca dnevno ostaje bez posla, ušteđevina i minimalne financijske sigurnosti.

Uza sve to AIG je posljednje tromjesečje 2008. godine završio s gubitkom od 61,7 milijardi dolara, što je najveći korporativni gubitak u američkoj povijesti ikad. Sve ovo pokrenulo je lavinu negativne javne reakcije koja je čelništvo AIG-a prisilila na obrazloženje odluke o isplati bonusa. No, unatoč tome što je odluka zakonita i predviđena ugovorom, neki nagrađeni šefovi i dužnosnici AIG-a pristali su na povrat bonusa.

Imena su još uvijek nepoznata

Andrew Cuomo je rekao da se nada da će uspjeti vratiti sve bonuse koji su isplaćeni AIG-ovim šefovima, a koji su američki državljani. Taj iznos bi se trebao popeti na razinu od oko polovice ukupnog iznosa od 165 milijuna dolara. Što će biti s bonusima koji su isplaćeni stranim državljanima uposlenicima AIG-a, zasad nije poznato.

Iako dio javnosti to očekuje, Cuomo kaže da zasad neće objaviti imena AIG-ovih šefova koji su odlučili vratiti bonuse, ali niti onih ljudi koji to nisu učinili. Pojasnio je da nema potrebe da se objavljuje ime osobe koja je vratila bonus, ali je implicirao i da ne postoji opasnost od javnog prokazivanja za one djelatnike AIG-a koji to odbiju učiniti.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više