Merkel: Balkan je postigao mnogo, ali ima još puno posla

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel je nakon konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u sklopu tzv. Berlinskog procesa u Berlinu, zaključila kako je u toj regiji Europe u posljednje vrijeme postignuto mnogo, ali da je isto tako ostalo puno otvorenih pitanja.

"Za mnoge zemlje Zapadnog Balkana je brzina približavanja Europskoj uniji prespora. Europska unija je mnogo puta imala primjedbi na brzinu reformi, koji put iz ugla zemalja koje vode pregovore neopravdano", rekla je Merkel nakon virtualne konferencije tzv. Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu na kojoj su osim šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) sudjelovali i predstavnici Europske unije i institucija Europske unije.

"Igra svjetla i sjene"

Merkel je, povlačeći neku vrstu bilance nakon 16 godina na kancelarskoj poziciji, zaključila da je za vrijeme njezinog mandata mnogo toga na Balkanu učinjeno, ali da je i dalje ostalo mnogo posla koji treba obaviti.

"To je sve igra svjetla i sjene. Mnogo toga je postignuto, ali puno je ostalo za obaviti", kazala je i dodala kako će u regiji biti potrebno uložiti još mnogo strpljenja i angažmana. Ukazala je na to da je pokretanje tzv. Berlinskog procesa, koji je inicirala ona sama, prije sedam godina dalo novu energiju promjenama među zemljama Zapadnog Balkana.

"Pored procesa pregovora zemalja s Europskom unijom o članstvu, Berlinski proces paralelno radi na jačanju suradnje samih zemalja u regiji", rekla je Merkel i istaknula do sada postignute infrastrukturne projekte kao i projekte u sklopu civilnog društva koji bi trebali voditi jačanju suradnje među zemljama u svrhu što bolje pripreme za članstvo u Uniji.

Njemačka šalje tri milijuna doza cjepiva za Zapadni Balkan

Pritom je spomenula i nedavno ukidanje roaminga među zemljama regije Zapadnog Balkana te je najavila i dodatnu pomoć zemljama u regiji u savladavanju posljedica pandemije. Merkel je naglasila da će samo Njemačka regiji u sklopu programa Covax poslati tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa i to što je brže moguće.

"U primarnom interesu Europske unije je da jača procese suradnje i kooperacije u regiji u svrhu savladavanja podjela" rekla je Merkel. Navela je i geostrateške razloge pojačanog angažmana Europske unije u regiji Zapadnog Balkana posljednjih godina, iako nije spomenula Rusiju, Kinu i Tursku, koje se obično navode u tom kontekstu.

Ukazala je i na neka otvorena pitanja poput dijaloga Srbije i Kosova, kao i na pitanje funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

"Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća. Tu nam je potreban novi elan za izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt (novi visoki predstavnik u BiH) dobiti podršku u svom radu", zaključila je.

Pročitajte više