Merkur će u srijedu prijeći preko sunčevog diska

MERKUR, planet najbliži Suncu, u srijedu, 7. svibnja, prijeći će preko sunčevog diska, a ta će se pojava, nazvana "Tranzit", moći vidjeti iz cijele Europe, Azije i Afrike, a u Zagrebu je gledanje organizirano na Jarunu, izvijestilo je danas zagrebačko astronomsko društvo "Beskraj".

Riječ je o pojavi u kojoj će se vidjeti mala crna točkica kako prelazi preko velikog sunčevog diska. Počet će u 7 sati i 11 minuta, završiti u 12 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu, a sam prijelaz Merkura preko ruba sunčevog diska trajat će 4,5 minute.

"Planet će prekriti tek jednu stošezdesetinu sunčevog diska što je dobra prilika da vidimo kako je naša najbliža zvijezda ogromna naspram planeta koji oko nje kruže", ističe Boris Štromar iz "Beskraja". Podsjeća i kako je promjer Sunca otprilike 1,4 milijuna kilometara, dok je promjer planeta Merkur oko 4800 kilometara.

Astronomsko društvo "Beskraj" organizirat će promatranje tranzita Merkura za građane na livadi nedaleko od kluba "Aquarius" na Jarunu kroz teleskope članova Društva koji će biti opremljeni filterima za Sunce, a promatranje će početi u 11 sati.

Iz "Beskraja" upozoravaju da se nipošto Sunce ne promatra golim okom ili optičkim pomagalom bez odgovarajućeg filtera, jer je u protivnom moguće ozbiljno oštetiti vid i uzrokovati trajno sljepilo. Napominju i kako filteri koje će koristiti članovi Društva blokiraju više od 99 posto dolazećeg sunčevog svjetla.

Promatranje Sunca može se izvršiti i bez filtera ali tako da se sunčeva svjetlost koja dolazi kroz dalekozor ili teleskop usmjeri na papir. Međutim, budući da će disk Merkura biti relativno malen, iz "Beskraja" preporučuju promatranje teleskopom na povećanjima od 50 do 100 puta, ali jedino uz pomoć filtera koji se stavlja ispred objektiva (ne okulara!) teleskopa.

Tranzit Merkura preko Sunca u jednom se stoljeću dogodi otprilike 14 puta, takav se tranzit posljednji puta zbio 1999., dok će sljedeći biti 2006., napominju iz Društva.

Astronomi su mjerenjem tranzita uspjeli odrediti točnu udaljenost Zemlje od Sunca koja iznosi otprilike 150 milijuna kilometara.

Iz "Beskraja" kažu i kako je tranzit Merkura preko Sunca dobar uvod za jednu rjeđu pojavu, a to je tranzit Venere sljedeće godine, 8. lipnja. Posljednji tranzit Venere je bio 1882.

(Hina) pp/sdju ln

Pročitajte više