Meron dao vlastima u Beogradu rok do kraja godine za izručenje Ratka Mladića

VLASTI u Beogradu do kraja godine moraju izručiti haškog bjegunca Ratka Mladića inače će doživjeti "izopćenje" iz svih euroatlantskih integracija, poručio je predsjednik Međunarodnog suda u Haagu Theodor Meron svojim sugovornicima tijekom razgovora vođenih u petak u Beogradu.

"Rekao je da ćemo, ako do određenog roka Mladić ne bude u Haagu, biti izopćeni iz svih euroatlantskih integracija. Odnosno, ako do kraja godine ne ispunimo tu obvezu, za građane ove zemlje dolaze veoma teški trenuci", kazao je, nakon susreta s Meronom, nedavno postavljeni ministar obrane Srbije i Crne Zoran Stanković u petak navečer za državnu televiziju RTS.

Meron je, kako je dalje naveo Stanković, naglasio da je međunarodna zajednica nestrpljiva da SCG ispuni svoje obveze prema Haškom sudu (ICTY) i da joj trebaju djela, a ne riječi.

Ministar obrane SCG je predsjedniku Haškog suda kazao kako, prema njegovim saznanjima, vojska SCG nije umiješana u Mladićevo skrivanje.

"Ako bi postojao dio vojske koji ga krije, to ne bi bilo dobro za nas. Jer bi to značilo da mi ne znamo situaciju u vojsci, da se jedan dio njenih pripadnika odmetnuo, što nije istina, koliko znamo i koliko smo provjerili informacije koje su nam dostavili." No, priznao je da ga je Meron ukorio jer je Ministarstvo obrane SCG prije nekoliko mjeseci obavijestilo Haški sud da ne posjeduje stanovitu dokumentaciju o događajima i odlukama Glavnog stožera Vojske SCG, koja se potom pojavila prigodom svjedočenja generala Delića u Haagu. Meron je to ocijenio pokazateljem neiskrene suradnje s ICTY-em, dodao je Stanković.

Predsjednik Nacionalnog savjeta SCG za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić je nakon razgovora s Meronom rekao da je gotovo jedina tema bilo uhićenje Ratka Mladića.

"Sada je zaista došlo vrijeme da se naše namjere mjere konkretnim rezultatima. To se od nas očekuje, to je prije svega naš interes i mi tu obvezu moramo što prije izvršiti. U protivnom bi se zemlja našla u jako neugodnoj političkoj i svakoj drugoj poziciji. Ja sam rekao kako ne očekujem da se Mladić dobrovoljno predati", kazao je Ljajić.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron je, nakon razgovora sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom više puta ponovio da je međunarodna zajednica nestrpljiva zbog velikog odlaganja u ispunjenju preostalih obveza Srbije prema Tribunalu, posebice kada je riječ o izručenju Ratka Mladića i nedostatku vidljive suradnje u hvatanju Radovana Karadžića.

Dodao je kako mu je premijer Koštunica rekao da je Srbija spremna u potpunosti ispuniti svoje međunarodne obveze. Meron je, međutim, naglasio da se suradnja s Haškim sudom ne ocjenjuje retorikom, već djelima i rezultatima.

Ta je suradnja vrlo bitna i za SCG sada kada je EU donijela odluku o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG i Unije. "Izručenje Mladića i Karadžića i drugih bjegunaca ne traži samo međunarodna zajednica, već je to i u interesu SCG", kazao je Meron, dodajući i da će to predstavljati "ispunjenje moralne obveze Srbije da izruči osobe optužene za grozne zločine, koji su u suprotnosti s herojskom tradicijom srpskog naroda".

Beogradski tisak najavio je dolazak glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte u prosincu. Dužnosnici Srbije, komentira se u tisu, morat će uvjeriti del Ponte da nisu zaboravili svoje obećanje kako će ispuniti sve preostale obveze do kraja godine, odnosno do desete obljetnice Daytonskog sporazuma kako je to bilo rečeno prigodom njenog posljednjeg posjeta Beogradu prije nešto više od tri mjeseca.

Pročitajte više