Meron: U Srebrenici je počinjen genocid

PREDJEDNIK Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron izjavio je u srijedu kako je genocid jedini pravi naziv za zbivanja u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Meron se nalazi u posjetu Bosni i Hercegovini a u srijedu je posjetio Srebrenicu i memorijalni kompleks u Potočarima podignut u znak sjećanja na više tisuća Bošnjaka što su ih postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubile nakon okupacije zone pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Haškog tribunala izjavio je kako je u Srebrenicu stigao da bi odao počast žrtvama zločina koji su tamo počinjeni.

On je podsjetio kako je na suđenju generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krstiću utvrđeno i dokazano kako su zločini počinjeni nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine zapravo predstavljali genocid.

O utemeljenosti takve kvalifikacije ne treba dvojiti, kazao je Meron, podsjetivši kako je utvrđeno da je postojala jasna nakana vrha vojske bosanskih Srba da srebreničke Bošnjake likvidira zbog njihova identiteta i etničke pripadnosti.

Predsjednik ICTY-a je tijekom razgovora s predstavnicima obitelji nestalih Srebreničana kazao kako očekuje da svi uključujući i vlasti Republike Srpske u cijelosti surađuju s Tribunalom u Den Haagu, posebice stoga jer je proces utvrđivanja svih činjenica o zbivanjima u Srebrenici još uvijek daleko od završetka.

Dosadašnje ponašanje vlasti Republike Srpske Meron je okvalificirao neprihvatljivim prije svega zbog činjenice da one nisu uhitile niti jednu osobu optuženu za ratne zločine.

Pročitajte više