Mesari u Puli danima radili na više od 30 stupnjeva. Gradu trebala 3 dana za popravak

Foto: Matea Čelebija/Index

TRI su se dana radnici u prostorima gradske tržnice, u kojima su smještene mahom mesnice, “kuhali” na temperaturi od preko 30 Celzijevih stupnjeva, a sve zbog kvara na sustavu za klimatizaciju. Tvrde da ih iz gradske tvrtke u čijem je sklopu mesnica "nitko ne doživljava" pa su zato bili primorani obratiti se medijima.

Danima radili na visokim temperaturama: “Mijenjam majicu tri puta dnevno”

Zadnjih nekoliko dana u Puli su, uz ogromne sparine, vrlo visoke temperature pa je gotovo nemoguće živjeti bez klima uređaja. No, radnici u prostorima gradske tržnice požalili su nam se da od nedjelje ne radi klima, a da ih iz Pula Sporta, gradske tvrtke u čijem je vlasništvu i Gradska tržnica, ignoriraju.

I sami smo prošetali gotovo praznom tržnicom, koja inače vrvi kupcima, i uvjerili se u nesnosne vrućine u njenim prostorijama. Jedan od zaposlenih postavio je termometar koji je izmjerio 32 stupnja Celzijeva, a kaže da ih ujutro zateknu i puno veće temperature, čak i do 36 stupnjeva. Jedini “spas” im je propuh koji su napravili.

“Ovo su katastrofalni uvjeti. Mijenjam tri majice dnevno jer se sve cijedi s mene”, rekao nam je jedan od mesara.

“Ovdje se jednostavno ne može raditi. Užasno je, nema zraka”

Njegov kolega koji također ima mesnicu unutar tržnice kaže da mu nije jasno da im se u tri dana nije obratio nitko iz Pula Sporta.

Foto: Matea Čelebija/Index

“Treba pitati Pula Sport u čemu je problem, sigurno znaju za ovaj problem. Nitko nam ništa ne javlja, a ovdje se jednostavno ne može raditi, užasno je, nema zraka. I to nije jedini problem. Pomične stepenice već mjesecima ne rade, ne znam zašto je problem doći i popraviti ih”, kazao nam je jedan od zaposlenika.

Iz gradske tvrtke se ispričavaju, klima danas popravljena, a uz nju su sanirane i stepenice

Nakon cjelodnevnog inzistiranja, uspjeli smo dobiti odgovore Pula Sporta. Ispričavaju se na situaciji i ističu da je sustav klimatizacije star 26 godina te da se posljednjih godina učestalo kvari.

“Koristimo ovu priliku da se ispričamo svim korisnicima zbog problema u radu zbog kvara na zajedničkim strojarskim instalacijama. Sami sustav klimatizacije i ventilacije je iz 1997. godine, kada je bila posljednja kompletna rekonstrukcija zgrade, te se u posljednje desetljeće učestalo kvari.

Kako bi omogućili nesmetan rad tržnice, promptno smo reagirali i pokušali angažirati sve servisere u županiji i izvan nje koji imaju iskustva na ovakvim sustavima. S današnjim danom kvar je otklonjen i sustav je u funkciji.   

Od dana spajanja četiri društva u čijem okrilju funkcionira i tržnica, to jest od lipnja, učinjen je maksimum u vidu naručene defektaže i osiguranja sredstava za izradu projekata obnove strojarskih instalacija”, kažu iz Pula Sporta.

Upitali smo ih što je s pokretnim stepenicama. Kažu da su i njih danas popravili.

“U isto vrijeme su se pokvarile i pokretne stepenice na kojima ovlašteni serviseri rade već duže vrijeme i u lipnju su imali četiri intervencije, te su i one s današnjim danom u uporabi.

Foto: Matea Čelebija/Index

Kako bi se djelatnost tržnica na malo, kao komunalna djelatnost od interesa za lokalnu zajednicu, mogla nesmetano i dalje obavljati, osnovna zadaća u sljedećem srednjoročnom razdoblju je funkcionalno osposobljavanje zgrade tržnice koje će se provoditi s podizanjem prihoda od djelatnosti”, poručuju iz Pula Sporta.

Gradska tržnica tek nedavno pripojena Pula Sportu

Inače, tržnica je tek mjesec dana pod tvrtkom Pula Sport d.o.o. Naime, nakon višemjesečne podrobne analize proveden je zadnji korak u dva postupka pripajanja trgovačkih društava čiji je osnivač Grad Pula pa su tako poduzeća Castrum Pula 97, Tržnica i Fratarski d.o.o. od 31. svibnja službeno pripojeni trgovačkom društvu Pula Sport.

"Pripajanje donosi sa sobom veću učinkovitost i racionalizaciju troškova te prioritet stavlja na djelotvorniju i kvalitetniju uslugu građanima. Povezivanjem poslovnih procesa doći će do smanjenja troškova energenata, racionalizacije troškova eksternih usluga, efikasnije i stručnije će se upravljati imovinom društva, a smanjit će se i broj članova uprave i nadzornog odbora“, rekao je tada gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Iz Grada Pule smatraju da će se sinergijom trgovačkih društava omogućiti svrsishodna provedba projekata od interesa za grad Pulu, učinkovito apliciranje na fondove EU te kvalitetna priprema za investicijske cikluse koji slijede.

Pročitajte više