Mesić: "Budak je bio u kvislinškoj vladi koja je donijela rasne zakone"

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je posjetio tvrtku SMS u Klisu, koja se bavi prehrambenom proizvodnjom, gdje je odgovarajući na novinarski upit kazao kako "nitko ne može dokazati da Mile Budak nije bio u kvislinškoj vladi NDH, koja je donijela rasne zakone po kojima je tisuće ljudi ubijeno".

"Točno", kazao je Mesić, "to suđenje nije imalo standarde koje mi danas imamo, ali to se više ne može rješavati".

"U Hrvatskoj se danas ne može zamisliti suđenje kakvo je bilo u to vrijeme (godine 1945.), da se za jedan dan osudi i drugi dan odmah bude izvršena kazna. Nitko razuman ne može osporiti takve pravne propuste uobičajene za to doba, ali tu se više ništa ne može. Nikakvo novo suđenje ne može osporiti one najbitnije činjenice, a to je da je Mile Budak bio u takvoj vladi zbog čijih zakona su nastajale Nove Gradiške, Jasenovci i brojni drugi logori u kojima su ubijani nevini ljudi", kazao je predsjednik Mesić.

Inače, jučer je oko 120 hrvatskih intelektualaca - među kojima ima sveučilišnih profesora, znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika te akademika, objavilo apel u kojem se izražava očekivanje da nadležna tijela Republika Hrvatske po službenoj dužnosti pokrenu obnovu političkih procesa, održavanih u doba komunističke i drugih totalitarističkih vlasti, pa tako i proces protiv Mile Budaka. Povod za to je, kako se navodi u apelu, "najnovija medijska hajka na Milu Budaka".

Predsjednik Mesić danas je također u Klisu komentirao reagiranja u Sloveniji na njegovu jučerašnji izjavu kako država mora reagirati u "slučju Joras" jer je nedopustivo da netko zatvara ceste i prenosi dio teritorija u drugu državu, te da je granica na kopnu između Slovenije i Hrvatske određena i poznata .

Odgovarajući na sinoćnju ocjenu slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla kako je to "izjava koju predsjednici mogu dati samo kada su na ljetovanju" , Mesić je kazao da "on, kao predsjednik, radi i kad je na odmoru". Dodao je da je njegova izjava koju je dao na Bolu, "utemeljena samo na činjenicama koje se slovenskom ministru mogu sviđati ili ne".

"Ja sam samo ponovio zaključke Badinterove komisije koji su neoborivi i tu se ništa ne može mijenjati, a što se tiče granica na moru, to je otvoreno pitanje i o tome se moramo dogovoriti", kazao je danas Predsjednik.

Predsjednik Mesić u pratnji župana splitsko-dalmatinskog Krune Peronje te splitskog gradonačelnika Mire Buličića, razgovarao je na Klisu u SMS-u s vlasnikom i direktorom te najuspješnije dalmatinske prehrambene tvrtke, Srđanom Mladinićem.

On je predsjednika upoznao s poviješću i proizvodnim asortimanom SMS-a, čiji je proizvod - džem od smokava - dobio zlatnog oskara na ovogodišnjem prestižnom međunarodnom Sajmu prehrane u New Yorku.

Predsjednik Mesić u pratnji svojih domaćina obišao je i novi maslinik i smokovnik, podignut u kamenjaru na obroncima planine Kozjak.



Pročitajte više