Mesić dao Jadranki Kosor mandat za sastavljanje Vlade!

STJEPAN MESIĆ nije imao izbora; Jadranka Kosor dobila je mandat za sastavljanje Vlade i već bi idući tjedan trebala postati nova premijerka i nasljednica Ive Sanadera.

Predstavnici manjina i parlamentarnih stranaka, obavili su danas konzultacije s predsjednikom Stjepanom Mesićem o novom mandataru hrvatske Vlade. Nakon što je ekspresno obavio konzultacije (iako je za njih, prema protokolu, mogao izdvojiti 30 dana) Mesić je shvatio da Kosor doista ima potporu većine u Saboru, te je morao ispuniti Sanaderovu želju i dati joj mandat za sastavljanje Vlade. Stranke lijevog centra, predvođene SDP-om i HNS-om, od Mesića su tražile raspisivanje izvanrednih izbora.

Sastav Sabora je legitiman

"Sadašnji sastav Hrvatskog sabora je legitiman, on je rezultat parlamentarnih izbora i ostavka premijera na taj sastav nema učinka", rekao je Mesić objašnjavajući kako je Jadranka Kosor priložila dokaze da ona u sadašnjem sastavu Sabora ima potrebnu većinu. "Na temelju toga sam joj dao mandat za sastavljanje nove Vlade", rekao je Mesić istaknuvši kako Hrvatska pod njenom Vladom mora nastaviti započete reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i proces povratka izbjeglica.

"O nekim se stvarima ne može pregovarati", rekao je Mesić poručivši kako se Hrvatska ni u novoj Vladi ne smije odreći svojih antifašističkih temelja, kao ni ključnih načela vanjske politike koja su nam, smatra Mesić, donijela ugled i vjerodostojnost u međunarodnoj zajednici.

Kosor: Vlada već u ponedjeljak

Kosor je kazala da je Mesiću podastrla dokaze o potpori većine i da se nada kako će nova vlada biti formirana i izabrana u Saboru već u ponedjeljak, kako bi svi ministri i ministrice odmah prionuli poslu.

Navela je kako sve hitne poslove planiraju obaviti do kraja ljetnog zasjedanja Sabora, no ako bude potrebno sazvat će i izvanrednu sjednicu.

"Novi rebalans proračuna smatramo najvažnijim u ovom trenutku. Rebalans treba biti završen prije 15. srpnja, kada počinje ljetna stanka u radu Sabora", kazala je Kosor i dodala da je Ivo Sanader zapravo izrekao koja su temeljna uporišta vlade: "izlazak iz krize, jačanje gospodarstva, nastavak reformi, prije svega uprave, iznimno snažna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, provedbi svih projekata iz programa Vlade".

Završiti pregovore do kraja godine

Kazala je i da će zbog trenutne teške situacije biti revidiran dio koalicijskog programa i naglasila da se "unatoč svim poteškoćama nadamo da ćemo završiti do kraja godine sav preostali posao za ulazak u Europsku uniju koji je na nama".

To je usklađivanje zakonodavstva s EU, provedba svih reformi, zakona i podzakonskih akata. Kazala je kako se nada da će do kraja godine napraviti sav posao koji je na Hrvatskoj za pristupanju EU i da će u mandatu švedskog predsjedništva odblokirati i završiti pregovore.

Strani mediji: Kosor mora sanirati rupe u državnom proračunu

Vijest da će Hrvatska dobiti prvu ženu premijera nisu zanemarili ni najvažniji svjetski mediji. Ime Jadranke Kosor danas se pojavljuje u tekstovima Reutersa, Associated Pressa, AFP-a i ostalih uglednih novinskih agencija. Reuters tako piše da će njena prva zadaća biti provođenje rebalansa proračuna, odnosno ozbiljno kresanje troškova i oživljavanje pregovora s Europskom unijom koji su zapeli na granici sa Slovenijom.

AFP dodaje kako je Hrvatska poprište političkih previranja otkad je Sanader u srijedu podnio ostavku, a sad se od njegove nasljednice očekuje saniranje ogromne rupe u državnom proračunu. Francuska agencija podsjeća kako je BDP pao za 6,7 posto, što su najgore brojke još od ratnih godina.

Manjinci traže analizu starog sporazuma

Bezrezervnu podršku HDZ-ovoj Jadranki Kosor dali su zastupnik mađarske manjine Denes Šoja, te romske i bošnjačke manjine Nazif Memedi i Šemso Tanković. Zadovoljni su suradnjom s dosadašnjim koalicijskim partnerima. Uvjetnu podršku predloženoj mandatarki i članovima Vlade koji još uvijek nisu službeno imenovani dali su zastupnica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil te zastupnici srpske manjine, SDSS-ovci predvođeni Miloradom Pupovcem.

Predstavnik talijanske manjine, Furio Radin, nije na popisu podrške novoj mandatarki i kaže da će njegov glas ovisiti o razgovoru s Jadrankom Kosor i analize provedbe koalicijskog sporazuma sastavljenog nakon parlamentarnih izbora 2007. godine

Potpisi Pupovca i njegovih stranačkih kolega Mile Horvata i Ratka Gajice se nalaze na popisu podrške novoj mandatarki, potvrdio je čelnik SDSS-a, no prije dizanja ruke za njenu Vladu nužne su konzultacije o provedbi starog koalicijskog sporazuma, dodao je.

Pupovac je nakon konzultacija istaknuo da će njegov uvjet biti i osnivanje Koalicijskog vijeća s kojim će se Vlada konzultirati pri donošenju važnih odluka.

HSP kaže "da" mandatarki i "ne" premijerki

Umjesto Radina, 83. potpis podrške mandatarki je dao HSP-ov Danijel Srb. Šef HSP-a Anto Đapić objasnio je to HSP-ovom željom da se ubrza procedura i odbacio nagađanja da će HSP koalirati s HDZ-ovom vlašću. Dapače, kaže da Srb neće dignuti ruku za Vladu s Jadrankom Kosor na čelu i predviđa da će ta Vlada pasti kod idućeg rebalansa proračuna.

Silvano Hrelja još je na dan ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera kazao da je podržao Kosor za mandatarku. HDSSB-ov Vladimir Šišljagić i IDS-ovac Ivan Jakovčić su samo potvrdili da to nisu učinili te da neće glasati za Kosoričinu vladu.

Pantovčak će poslijepodne posjetiti i predstavnici preostalih parlamentarnih stranaka: HNS-a, HSLS-a, HSS-a, SDP-a i HDZ-a, čija je Jadranka Kosor zadnja na rasporedu u 19 sati.

Čačić: Niti jedan mandatar u ovom trenutku nema legitimitet

Na konzultacijama kod Mesića u 17 sati bili su Radimir Čačić i Vesna Pusić u ime HNS-a. Oni su predsjedniku kazali kako Jadranka Kosor nema njihovu podršku. Čačić i Pusić smatraju da nova Vlada ne može imati legitimitet bez obzira kome Mesić povjeri mandat jer su brojni građani glasali za Ivu Sanadera, ne za HDZ- "Sanader je napustio brod koji tone", istaknuo je Čačić i dodao kako je čak i Milorad Pupovac rekao da više ne postoji niti legitimitetu koalicijskom sporazumu koji je potpisan sa Sanaderom, a ne s Jadrankom Kosor. HNS smatra da nakon Sanaderovog odlaska treba raspisati prijevremene izbore.

Milanović: Vlada Jadranke Kosor neće biti niti tehnička

Gotovo identičan stav imaju Zoran Milanovi i Milanka Opačić, koji su na Pantovčak kao SDP-ovi predstavnici stigli na samom kraju dana. "Lojalni smo Republici Hrvatskoj i zato smo se odazvali na konzultacije", rekao je Milanović kazavši kako je ovo presudno pitanje za budućnost Hrvatske. "Mi smo pozvali na raspisivanje novih izbora. Ova Vlada izgubila je legitimitet ostavkom Ive Sanadera", kazao je Milanović koji smatra da Vlada Jadranke Kosor neće biti niti tehnička jer nema potreban autoritet.

Adlešič: Jadranki Kosor treba dati priliku

Na konzultacijama su bili i Đurđa Adlešič i Ivan Čehok koji su u ime HSLS-a očekivano izrazili podršku Jadranki Kosor. "Da se za mandatara predlaže muškarac, nitko ne bi pitao ima li dovoljno snage da održi Vladu na okupu", rekla je Adlešič koja smatra da je Kosor zaslužila svoju šansu. "Svaki mandatar dobiva 90 dana pa bi ga trebala dobiti i ona", kaže Adlešič, a na opasku da trenutno nema baš previše vremena za uhodavanje dodaje kako se nada da će Kosor brzo uloviti tempo.

HSLS-ovci su također istaknuli kako se koalicijski sporazum kojeg su potpisali sa Sanaderom neće drastično mijenjati, ali upravo se dogovara osnivanje koalicijskog vijeća koje bi trebalo raspravljati o Vladinim odlukama. "Očekujemo da će Vlada krenuti u odlučniju borbu s krizom", poručuju iz HSLS-a.

Pročitajte više