Mesić doputovao u Poljsku na obilježavanje oslobađanja Auschwitza

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak u Poljsku gdje će, uz brojne druge svjetske čelnike, sudjelovati na svečanostima obilježavanja 60. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Mesić će u četvrtak prije podne u Krakovu sudjelovati na forumu "Neka moj narod živi", koji su organizirali Europski židovski kongres, memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema i poljsko ministarstvo kulture. Na forumu će sudjelovati mladi iz čitavog svijeta kao i posebni gosti, među kojima i bivši zatočenik nacističkih logora, židovski književnik Elie Wiesel.

U pedesetak kilometara udaljenom Auschwitzu održat će se kasnije tijekom dana središnja svečanost obilježavanja oslobađanja logora, u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 1.5 milijuna djece, žena i muškaraca, velikom većinom Židova, ali ubijani su i Poljaci, Romi i ratni zarobljenici.

Svečanosti će nazočiti preživjeli zatočenici logora i vojnici Crvene armije koji su logor oslobodili, te najviši čelnici iz 44 zemlje svijeta, među kojima i izraelski predsjednik Moshe Katzav, ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački predsjednik Horst Koehler.

Hrvatsku će uz Mesića predstavljati i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Pred nekadašnjim logorskim krematorijima, koje su nacisti djelomično uništili pred kraj rata, u 14.30 sati počet će glavni događaj komemoracije. Ceremonija koja će trajati sat i pol na otvorenom će okupiti bivše zatočenike logora, ruske vojnike i svjetske političke čelnike.

Neki od aktera ove tragedije, danas u poznim godinama, sastat će se bez sumnje posljednji put na mjestu nekadašnjeg logora.

Na svečanosti će prvo govoriti žrtve: poljski politički zatvorenik br. 4427 i bivši ministar vanjskih poslova Wladyslaw Bartoszewski, govorit će u ime nežidovskih žrtava, zatočenica br. 78651 Simone Veil, zastupnica Europskog parlamenta i bivša ministrica, nazočnima će se obratiti u ime Židova, te predsjednik Vijeća njemačkih Roma Romani Rose govorit će u ime romskih žrtava.

U ime domaćina okupljenima će se obratiti poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski, u ime osloboditelja logora ruski predsjednik Putin, a u ime velike većine žrtava - Židova - izraelski predsjednik Katsav.

Nakon govora slijedit će ekumenska molitva. Newyorški kantor Joseph Malowany, koji je tijekom holokausta izgubio 56 članova svoje obitelji, pjevat će kadiš, židovsku molitvu za mrtve.

U Auschwitzu će se u četvrtak okupiti više od 10.000 ljudi, a do sada je akreditirano i više od 1.600 novinara iz čitavog svijeta. Među visokim gostima bit će i britanski princ Edward i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, u čijoj će se nazočnosti otkriti ploča u znak sjećanja na vojnike Velike Britanije koji su ubijeni u Auschwitzu.

Među uzvanicima bit će i osam premijera, među kojima i talijanski Silvio Berlusconi, predsjednici Europske komisije Jose Manuel Barroso i Europskog parlamenta Josep Borell, kao i predstavnici kraljevskih obitelji - danska kraljica Beatrix i belgijski kralj Albert II.

Sjedinjene Države predstavljat će potpredsjednik Dick Cheney, a posebnu pažnju dobit će novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko čiji je otac bio jedan od zatočenika Auschwitza. Izaslanik pape Ivana Pavla II bit će pariški kardinal Jean-Marie Lustiger, koji je židovskog podrijetla i čija je majka ubijena u Auschwitzu.

Poljska je za organizaciju komemoracije poduzela izvanredne mjere sigurnosti za koju će se brinuti više od 3.000 policajaca, a cesta između Krakova i Oswiecima (Auschwitza) u četvrtak će biti potpuno zatvorena.

Na mjestu nekadašnjeg logora u četvrtak će biti najavljeno i osnivanje Međunarodnog centra za učenje o Auschwitzu i holokaustu.

Poljski parlament odlučio je 1947. "zauvijek sačuvati područje bivšeg koncentracijskog logora kao mjesto međunarodnog mučeništva". Nekadašnji logor upisan je 1979. na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a danas se na prostoru nekadašnjeg logora nalazi memorijalni centar koji na godinu obiđe nekoliko stotina tisuća posjetitelja.

Nacisti su u Poljskoj u razdoblju od 1939. do 1945. otvorili sedam koncentracijskih logora u kojima je bilo zatočeno 7,5 milijuna osoba. Gotovo 6,7 milijuna ljudi izgubilo je živote u tim logorima: veliki dio ubijen je u plinskim komorama, zatočenici su umirali od iscrpljenosti, gladi, bolesti, teškog rada i mučenja.

Pročitajte više