MESIĆ DOPUTOVAO U RUSIJU

Predsjednik Republike Stjepan Mesić doputovao je u nedjelju navečer u Moskvu, koju posjećuje na poziv ruskog kolege Vladimira Putina. L

Mesić će se s Putinom sastati treći puta otkako je na dužnosti, a čak drugi put ove godine, što je potvrda izvrsnih osobnih odnosa dvojice predsjednika, ocjenjuju hrvatski diplomatski izvori. Sastanak će se održati u ponedjeljak navečer u Putinovoj podmoskovskoj rezidenciji, a dvojica će šefova država razgovarati tete-a-tete. Do susreta je prvotno trebalo doći ujutro, ali će Putin na nekoliko sati otputovati u Azerbejdžan na pogreb Hajdaru Alijevu.

Hrvatski predsjednik ulazi u krug onih europskih čelnika s kojima se Putin češće sastaje i razmjenjuje mišljenja. Isti izvori navode da Putin smatra Mesića važnim činiteljem političke stabilnosti u regiji. Očekuje se da će teme njihovih razgovora u ponedjeljak navečer biti aktualna politička situacija u svijetu i dalje jačanje gospodarske suradnje.

Hrvatski predsjednik je nedavno izjavio da je potrebno zadržati dobre odnose s Rusijom i unaprijediti ih. "Za nas je važna suradnja s takvim privrednim gorostasom, kakva je Rusija", rekao je on novinarima u četvrtak u Ženevi.

U ponedjeljak kasno navečer hrvatski predsjednik putuje u Kalinjingrad, rusku enklavu na Baltičkom moru, gdje će u utorak položiti kamen temeljac za počasni konzulat RH.

Pročitajte više