Mesić: Euroatlantske integracije preduvjet razvoja

PRISTUPANJE euroatlantskim integracijama za Hrvatsku nije cilj već preduvjet razvoja, proučio je predsjednik Republike Stjepan Mesić, otvarajući u petak u Zagrebu međunarodnu konferenciju "NATO poslije Istanbula sigurnost u jugoistočnoj Europi".

Mesić je govorio o ulozi euroatlantskih procesa na prostoru jugoistočne Europe, ocjenivši da "upravo na ovim prostorima ti procesi omogućuju da se riješimo hipoteka prošlosti i razvijemo vrijednosti koje su temelj budućnosti".

"No, članstvo u Europskoj uniji i NATO-u nije tek cilj već uvjet razvoja", poručio je hrvatski predsjednik na konferenciji koju je organizirala nevladina udruga Atlantsko vijeće Hrvatska u suradnji s NATO-vim Uredom za informiranje i medije.

Mesić je naglasio da europeizam i atlantizam potrebni jedan drugom i ne smiju biti suprotstavljeni. "Ujedinjena Europa i Sjevernoatlantski savez nisu i ne bi smjeli biti konkurentni, nego partneri. I jedni i drugi polaze od istih demokratskih vrijednosti i potrebe za suradnjom. Uvode red i standarde za sve koji žele postati dijelom tog procesa. Potrebni su jedan drugom i međunarodnim odnosima, a Hrvatska, svojom veličinom, položajem i interesima zagovara i podržava politiku multilateralizma", rekao je Mesić.

Mesić također nije propustio naglasiti da i Ujedinjeni narodi moraju imati izražajniju ulogu u regionalnim i globalnim odnosima.

Osim Mesića, sudionicima skupa se pozdravnim govorom obratio i predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatska Radovan Vukadinović, koji je rekao da njegova udruga "ne želi propagirati NATO-ve ideje već nastoji biti instrument euroatlantske suradnje i odnosa".

Pjer Šimunović, hrvatski nacionalni koordinator za NATO, naglasio je da bi članstvo Hrvatske u NATO-u predstavljalo "dio paketa euroatlantskih integracija koji bi nas približio stabilnosti i sigurnosti". "Ideja koju želimo promicati u Hrvatskoj jest da nam je "dom u Europi, a sigurnost u NATO-u", poručio je Šimunović.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jean Fournet istaknuo je da NATO prije svega utjelovljuje sigurnost. "Srž aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza je sigurnost, i to kolektivna sigurnost", rekao je Fournet.

Fournet je također odaslao poruku da "vrata NATO-a ostaju otvorena za nove članice" kojima se trebaju "znakovito povećati šanse da svojim aktivnostima pridonesu NATO-u".

Rekao je da su pokrenute inicijative glede članstva BiH i SiCG u programu Partnerstvo za mir, te da u svim zemljama regije postoje veleposlanstva zadužena za kontakte s NATO-om. U Hrvatskoj tu uloga obavlja mađarsko veleposlanstvo, kazao je Fournet.

U svom se govoru osvrnuo na pošast terorizma i istaknuo da je "NATO spreman pomoći svakoj zemlji koja je na bilo koji način suočena s terorizmom ili terorističkom prijetnjom", podsjetivši da su Portugal i Grčka takvu pomoć zatražile za vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu, odnosno Olimpijade.

Pročitajte više