Mesić: Gotovina sigurno nije u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić rekao je danas kako na temelju svih informacija obavještajnih službi može sigurno reći da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj.

Mesić je to izjavio zamoljen da komentira izvješće Carle del Ponte u kojemu je ustvrdila da joj ni on ni premijer Ivica Račan nisu izričito rekli da Gotovina nije u Hrvatskoj, a na što je jučer posebno upozorio predsjednik Sabora Zlatko Tomčić izrazivši pritom "najveće iznenađenje".

"Ne komentiram tuđe izjave, ali mogu pojasniti svoju. Uz sve informacije obavještajnih službi, mogu sigurno reći da Gotovina nije u Hrvatskoj", rekao je Mesić novinarima u Garešnici.

Dodao je kako se nada da postoji mogućnost da se general Gotovina, ako se javi Haaškome sudu, brani sa slobode, poput generala Ademija.

Na novinarsko pitanje da komentira najavu po kojoj će Haaški sud podignuti nove optužnice protiv hrvatskih državljana, Mesić je rekao kako je najvažniji problem Hrvatske velik broj nezaposlenih, a javnost se nepotrebno opterećuje odnosima s Haagom.

"Hrvatska potpuno surađuje s Haaškim sudom i to nije izborno ili političko pitanje, nego je riječ o funkcioniranju pravne države", rekao je Mesić, koji je danas obišao Tvornicu građevinske stolarije Finag te Modeu, tvornicu tekstila u Garešnici.

Riječ je o dvjema uspješnim tvrtkama, izvoznicama, čiji su čelnici predsjednika Mesića izvijestili o njihovu radu.

Po riječima Vlade Naglića, direktora i suvlasnika Finaga, ta se tvrtka bavi proizvodnjom stolarije i opekarskih proizvoda te uzgojem divljači i slatkovodne ribe. Ima 230 radnika kojima je prosječna plaća oko tri i pol tisuće kuna. U godini proizvede robu vrijednu 13 milijuna eura, a izvozi 35 posto proizvoda.

U garešničkoj Modei, koja ima 467 radnika, predstavnici te tvrtke istaknuli su u razgovoru s predsjednikom Mesićem da ona izvozi 65 posto svojih proizvoda. Dodali su kako šire vlastitu trgovačku mrežu pa su otvorili tvrtke i u Srbiji i Crnoj Gori te u Bosni i Hercegovini, a upozorili su i na nekontrolirani uvoz jeftinog tekstila s Dalekog istoka. Osim toga, istaknuli su kako su im ostale dužne trgovačke tvrtke, poput Name, koje su završile u stečaju.

Predsjednik Mesić je rekao da su te dvije tvrtke primjer dobro provedene privatizacije i "dobrog korištenja resursa". Dodao je da bi se tvrtke kojima su trgovačke kuće što su završile u stečaju ostale dužne trebale udružiti i tražiti udjel u njihovu vlasništvu. Istaknuo je i kako bi domaću proizvodnju trebalo štititi većim porezima na uvezenu robu.

Pročitajte više