Mesić: Granična pitanja ne mogu se riješiti silom

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je u četvrtak da je incident na hrvatsko slovenskoj granici još jedan dokaz da se nijedan otvoren problem između država ne može riješiti silom, niti nametanjem sile.

"Treba sjesti za stol i dogovoriti se, a ako se to ne može, traži se arbitraža, rekao je predsjednik Mesić prilikom posjeta gradilištu naselja Hoto Vile u Svetoj Nedjelji pokraj Samobora. Dodao je kako nametanje rješenja silom, posebno ako u tome sudjeluju političari, ne može dovesti do pozitivnog rezultata.

Upitan kako će se ovaj događaj odraziti na suradnju dviju država, Mesić je odgovorio da je ta suradnja sada dobra i da će takva biti i ubuduće. "Ovo je otvoreno pitanje koje se može riješiti pregovorima", naglasio je Mesić te podsjetio da je Badinterova komisija utvrdila da granice bivših jugoslavenskih republika postaju granice novih država na kopnu.

"Time je granica između Hrvatske i Slovenije utvrđena. Ona nije identificirana na svakom metru i ostaje identificirati granice na kopnu. Na moru se moramo dogovoriti, a ako to ne možemo, ide arbitraža", rekao je Mesić te ocijenio da će isto to reći i Europa.

Upitan jesu li slovenski političari koji su sudjelovali u incidentu prešli granicu dobrog ukusa, predsjednik se složio da je ta granica prijeđena, dodavši da je simbolika koja je trebala biti pokazana sadnjom lipe (slovenskog nacionalnog simbola) promašena jer, kako je rekao "kod nas je u tijeku akcija sadnje maslina, simbola mira, pa su dobrodošli svi koji su došli saditi masline".

Granični incident dogodio se jučer poslijepodne, kada je skupina od 12 slovenskih državljana ilegalno, nedaleko graničnog prijelaza Plovanije stigla do kuće Joška Jorasa, Slovenca koji tvrdi da se njegova kuća nalazi u Sloveniji i koji je poznat po tome što niječe hrvatsku državnu teritorijalnu cjelovitost na tom dijelu pograničnog područja.

Slovenske je državljane u povratku, kada su ponovno zaobišli službeni granični prijelaz, zaustavila hrvatska granična policija, jer su, kako je pojašnjeno iz policije, ilegalnim prelaskom prekršili Zakon o nadzoru državne granice te kretanju i boravku stranaca u Hrvatskoj. Nakon toga sprovedeni su u Policijsku postaju u Bujama gdje su zadržani radi ispitivanja, a zatim su prepraćeni do graničnog prijelaza i vratili se u Sloveniju. Među tim slovenskim državljanima bili su članovi Slovenske pučke stranke koje je član Joško Joras, a predvodio ih je predsjednik te stranke Janez Podobnik.


Pročitajte više