Mesić: Hrvatska vodeća zemlja u regiji

HRVATSKA danas ima razvijenije gospodarstvo, snažniju javnu upravu i veći stupanj makroekonomske stabilnosti od drugih zemalja u regiji, a i ambiciozan plan političkih i ekonomskih reformi postavlja Hrvatsku u bolju poziciju u procesu pridruživanja prema euroatlantskim integracijama, kazao je predsjednik republike Stipe Mesić na bilateralnom kongresu ´Hrvatska na putu prema EU´ u četvrtak u Beču.

Hrvatska se opredijelila za to da provede duboke ekonomske reforme, da igra konstruktivnu ulogu u procesu stabilizacije i pridruživanja i da ubrza proces svoje unutrašnje političke demokratizacije kako bi što prije ispunila uvjete za ulazak u Uniju, poručio je sudionicima kongresa hrvatski Predsjednik.

´Neki nedavni događaji u Hrvatskoj mogli bi u određenoj mjeri usporiti naš put u Europsku uniju. Međutim, želim jasno ponoviti da to neću podržavati, da će Hrvatska surađivati s Haškim tribunalom, u skladu s hrvatskim Ustavnim i pravnim sustavom i preuzetim međunarodnim obavezama. Zbog toga, sadašnji problemi Hrvatske u odnosima s Haškim sudom ne mogu ozbiljnije ugroziti integraciju Hrvatske u EU´, naglasio je Mesić.

´Nastojanja Hrvatske u ostvarivanju integracijskih procesa najjasnije su vidljiva u aktivnoj predanosti procesu europske integracije i stvaranju sve bližih veza s Europskom unijom´, rekao je Mesić. Dodao je da su u posljednje dvije godine učvršćeni odnosi s Unijom koji su vrhunac dosegli potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Mesić je rekao da Hrvatska od samoga početka naglašava da su dobrosusjedski odnosi ne samo potrebni, već i prirodni među zemljama koje dijele iste granice, iste osnovne vrijednosti i koje imaju iste ili slične interese. ´Ali, Hrvatska odbija sve pokušaje stvaranja novih državnih struktura na Balkanu, i zauzimat će se za razvijanje regionalnih veza između neovisnih i suverenih država. Hrvatska želi ostati čimbenik regionalne stabilnosti u jugoistočnoj Europi i može pomoći u integraciji Balkana´, naglasio je Predsjednik, istaknuvši također da je Hrvatska i mediteranska zemlja, te da želi dati svoj doprinos suradnji sa jugom Europske unije.

Dobar dio svoga nastupa na schoenbrunnskom kongresu Mesić je posvetio ekonomskim pitanjima. ´Glavni ciljevi hrvatske razvojne politike moraju biti obnova proizvodnje na predtranzicijsku razinu; reindustrijalizacija; obnova međunarodne konkuretnosti hrvatskog gospodarstva; snažni rast izvoza roba i smanjenje nezaposlenosti´, rekao je. Mesić smatra da bi izvoz morao rasti po većim stopama od uvoza i od bruto domaćeg proizvoda, fiskalni prihodi brže od fiskalnih rashoda, a BDP po stopama višim od kamatne stope na inozemno zaduženje. ´Domaća proizvodnja ne generira održivi rast, pa se zato zalažem za izvoznu orijentaciju ekonomske politike´, rekao je Mesić.

´Ekonomske i socijalne reforme u Hrvatskoj nisu moguće bez širokog društvenog konsenzusa´, naglasio je Mesić i dodao da se zbog toga zalaže za ´hrvatski model socijalnog partnerstva´, u kojem je konsenzus o ključnim problemima osnovna pretpostavka za razvoj, te ekonomske i druge promjene. ´Hrvatska razvojna politika morala bi imati za cilj obnovu gospodarstva, reindustrijalizaciju i smanjenje nezaposlenosti´, rekao je predsjednik Mesić.

Mesić je izrazio uvjerenost da će do kraja 2003. godine Hrvatska ispuniti gotovo sve obveze koje je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). ´U hrvatskoj Vladi postoji uvjerenost da će se do kraja 2006. ili 2007. godine postići odgovarajuća razina spremnosti za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Europa se udružuje i to je naša sudbina, a NATO je naša sigurnost. Najviše o nama ovisi kojom brzinom će Hrvatska postati članicom euroatlantskih integracija. Dinamiku pridruživanja, u osnovi, određuje Hrvatska´, zaključio je predsjednik Mesić.

Pročitajte više