Mesić: Hrvatski vojnici izvan granica samo kao dio UN-a

HRVATSKI vojnici će služiti u misijama izvan hrvatskih granica samo kao dio UN-a, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Republike Stjepan Mesić odgovarajući na novinarska pitanja o Memorandumu o suradnji Vojske RH i SAD-a.

Radi se o memorandumu koji je u srpnju potpisala pomoćnica ministra obrane Jelena Grčić Polić, a Mesić, kao vrhovni zapovjednik hrvatske vojske, o njemu nije bio obaviješten.

Prije nekoliko dana Mesić je izjavio da će Memorandum analizirati njegovi savjetnici i da će on reagirati i poduzeti sve što je potrebno ako se ustanovi da je "negdje prijeđena zapovjedna crta".

Mesić je u petak izjavio da je razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem koji ga je uvjeravao da se to nije dogodilo.

Na upit postoji li bojazan da se dvotrećinska većina u Saboru izbori za izmjenu zakona te da u odluci o slanju hrvatskih vojnika u inozemne misije ne sudjeluje parlament, predsjednik Mesić je rekao da "ne vjeruje da bi se dvotrećinska većina zalagala za tako nešto".

Mesić je u petak u Zagrebu sudjelovao na međunarodnoj konferenciji "NATO nakon Istanbula - sigurnost na jugoistoku Europe".

Pročitajte više