Mesić i Antičević Marinović dogovorili se o zakonu o pomilovanju

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović dogovorili su se danas o svim stavkama novog Zakona o pomilovanju, kojim bi taj institut trebao funkcionirati kao u pravno organiziranim državama.

"Dogovorili smo se o svim stavkama i smatram da će biti otklonjeni svi dosadašnji nesporazumi u primjeni instituta pomilovanja te da će ono funkcionirati kao u pravno organiziranim državama", rekao je predsjednik Mesić nakon sastanka s ministricom pravosuđa.

To je bio njihov završni dogovor o novom Zakonu, prije no što nacrt tog zakona uskoro utvrdi Vlada.

Ministrica Antičević Marinović objasnila je da je novi Zakon o pomilovanju dio reforme pravosuđa i rasterećenja sudova, jer se molbe za pomilovanja više neće podnositi sudovima, već Ministarstvu pravosuđa. Nakon pravomoćne presude, sudovi se više neće baviti pomilovanjima, rekla je.

"Novim zakonom nastojalo se spriječiti raniju praksu preširokog davanja pomilovanja koja je kompromitirala pravosuđe i nerijetko zgražala javnost, ali i otkloniti prerestriktivnu primjenu pomilovanja koju je predlagala nova Komisija predsjednika Republike", rekla je ministrica.

Do prije godinu dana usvajano je prosječno oko 30 posto molbi za pomilovanja, a u proteklih godinu dana Komisija za pomilovanja na čelu s Nevom Šibl predložila je usvajanje samo desetak posto molbi. Predsjednik Mesić uzeo je u obzir sve prijedloge Komisije.

Antičevi Marinović je rekla da je novim zakonom točno propisano koju je dokumentaciju Ministarstvo dužno prikupiti kako bi se pomilovanje, koje ovisi isključivo o diskrecijskoj ocjeni predsjednika, učinilo što transparentnijim.

Kao važnu novost u postupku pomilovanja istaknula je obvezu objave odluke o pomilovanju u Narodnim novinama, što će omogućiti javnosti neposredan nadzor nad odlukama predsjednika Republike.

Molbu za pomilovanje moći će se podnijeti samo protiv pravomoćne sudske presude, a ne, kao do sada, i u ranijim fazama kaznenog postupka.

S obzirom na to da se izmjenama Kaznenog zakona kao najviša kazna uvodi doživotni zatvor, predsjednik Republike moći će pomilovati i osuđene na tu kaznu.

U donošenju odluke o pomilovanju, kao akta milosti, predsjednik Republike nije ograničen ni mišljenjem nadležnog ministra ni svoje Komisije za pomilovanja.

Pročitajte više