Mesić i Fischer sastali se u "vrlo prijateljskoj atmosferi"

AUSTRIJSKI predsjednik Heinz Fischer primio je hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića u štajerskom dvorcu Muerzsteg u privatni posjet koji je, kako je kazala glasnogovornica austrijskog predsjednika, prošao u "vrlo prijateljskoj atmosferi".

Dvojica predsjednika razgovarala su o naporima koje Hrvatska ulaže u ulazak u Europsku uniju, o razvoju situacije na jugoistoku Europe te o ostalim aktualnim pitanjima svjetske politike, kazala je glasnogovornica austrijskog predsjednika Astrid Salmhofer, kako prenosi austrijska novinska agencija.

Glasnogovornica nije željela prenijeti točan sadržaj razgovora, s obzirom na to da je riječ o posjetu privatnog karaktera.

Ona je kazala, prenosi APA, da je u "privatnoj atmosferi lakše razmijeniti mišljenja" te da se "drukčije može razgovarati nego u posjetima službenog karaktera". Glasnogovornica nije isključila mogućnost da su Fischer i Mesić razgovarali i o odbjeglom hrvatskom generalu Gotovini.

Predsjednik Mesić prvi je strani gost kojega je austrijski predsjednik Fischer primio u ljetnoj rezidenciji u dvorcu Muerzsteg otkako je prošle godine stupio na dužnost.

Predsjednik Mesić doputovao je u Muerzsteg u subotu popodne, a dočekao ga je gradišćanski tamburaški sastav. Dvojica predsjednika prošetala su i posjetila samostansku crkvu u Neubergu.

Prije povratka u Zagreb, predsjednik Mesić će s domaćinom posjetiti baziliku u Mariazellu.

Austrijski predsjednik nije mogao biti nazočan Mesićevoj inauguraciji 18. veljače jer je bio u posjetu Indiji, te je zbog toga pozvao hrvatskog predsjednika u Austriju.

Pročitajte više