Mesić i Lucić na vojnoj vježbi u Slunju

NA VOJNOM poligonu "Eugena Kvaternika" u Slunju danas je u nazočnosti vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH predsjednika Stjepana Mesića i načelnika Glavnog stožera generala zbora Josipa Lucića te brojnih časnika i dočasnika izvedena prikazna vježba "Spremnost 04".

Predsjednik Mesić je ocijenio kako vježba pokazuje da je proveden preustroj vojske, a načelnik Lucić proglasio je vježbu uspješnom, a postrojbe uvježbanima.

Budući da je cilj vježbe bio pokazati razinu uvježbanosti postrojba Hrvatske kopnene vojske (HKV) za provedbu zadaća u okviru Partnerstva za mir i posebno za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, predsjednik Mesić je nakon vježbe izrazio zadovoljstvo spremnošću HKV-a za mirovne operacije u sklopu UN-a.

"Vidjeli smo uvježban vojnički, časnički i dočasnički kadar i sofisticiranu opremu, što znači da smo spremni za NATO-ove standarde, samo je pitanje novca da povećamo naoružanje i poboljšamo opremu", ustvrdio je Mesić, rekao da ga se posebno dojmio sustav MILES 2000.

Taj sustav vrijedan 2,5 milijuna dolara služi za vježbu gađanja laserskim zrakama, a senzori bilježe pogodak. Kako je rečeno, takvo gađanje nije štetno ni za vojsku ni za okoliš, a zatno smanjuje i troškove izobrazbe oružanih snaga i za sada je dostatan za uvježbavanje jedne satnije.

Na upit o Memorandumu o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske Mesić je, među ostalim, izjavio kako se mora znati hoće li se upotrijebiti oružje na osnovi obogaćena urana, što je s plaćanjem te jesmo li mogli više naplatiti uporabu cesta u vrijeme izvedbe vojnih vježba.

Na pitanje jesu li zbog njegove neupućenosti u potpisivanje Memoranduma poremećeni odnosi između njega i ministra obrane Berislava Rončevića odgovorio da nisu "jer će ministar po zapovjednoj vertikali ispunjavati ono što predsjednik bude od njega tražio".

Kad je jedna novinarka rekla, "ali nije ispunjavao...", predsjednik Mesić je rekao "bude ispunjavao...".

Načelnik Lucić je na pitanje osjeća li se prozvanim, budući da mu se spočitava kako je o potpisivanju Memoranduma trebao obavijestiti vrhovnog zapovjednika OS-a, izjavio da je uloga načelnika GS-a jasna, da on odgovara za spremnost OS-a. "A tu ulogu u potpunosti ispunjavam", izjavio je. Govoreći o vježbi "Spremnost 04", rekao je da je uvježbanost postrojba dobra kao i tehnika, što zajedno s ljudima odražava dostatnu spremnost Republike Hrvatske i jamstvo za preuzimanje svih zadaća koje se postavljaju pred HKV.

"Naša vojska nosi još uvijek i ratno iskustvo, ali je naučila i standardne NATO-ove procedure, služi se usavršenom tehnikom utemeljenom na informatičkim sredstvima te sve više ovladava engleskim jezikom kao vojničkim jezikom NATO-a", rekao je Lucić.

Pročitajte više