Mesić i Tihić: Rješenje statusa luke Ploče do kraja godine

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić ocijenili su u petak u Sarajevu kako su sva sporna pitanja u odnosima dviju zemalja riješena te su istodobno najavili da bi do kraja godine mogao biti konačno ratificiran i sporazum o luci Ploče.

Mesić i Tihić sastali su se u Sarajevu na marginama Europskog omladinskog mirovnog summita, u čijem su otvaranju sudjelovali. Novinarima su nakon polusatnog susreta izjavili kako su razgovarali o pripremama za sastanak Međudržavnog vijeća za suradnju, najavljen za lipanj u Zagrebu.

Sulejman Tihić je rekao kako je do tada potrebno postići dogovor o samo dva međudržavna ugovora jer su sva druga bitna pitanja riješena, a nakon toga dvije će se zemlje orijentirati na uspostavu dugoročne strateške gospodarske suradnje.

Hrvatski predsjednik Mesić suglasio se kako Međudržavno vijeće za suradnju sada treba drukčiju ulogu jer je stanje u cijeloj regiji bitno izmijenjeno u odnosu na vrijeme kada je ono utemeljeno.

"Mi smo danas suverene zemlje okrenute Europi i u tom smislu moramo organizirati našu suradnju", rekao je Mesić dodajući kako BiH i Hrvatska imaju iste strateške ciljeve - priključenje Europskoj uniji i NATO-u - te je stoga potrebno uspostaviti novu kvalitetu uzajamne suradnje.

Odgovarajući na pitanje je li moguće uskoro očekivati rješenje problema statusa luke Ploče, Tihić je kazao kako smatra da tu nema nekih bitnih problema.

"U pitanju su pojedinosti koje možemo u razgovorima rješiti i dogovoriti verifikaciju toga sporazuma uz određene preinake koje zahtijeva hrvatska strana, poštujući interese i jedne i druge države", rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ratificiranje sporazuma o Pločama zaustavljeno je prošle godine zbog inzistiranja bošnjačke strane, odnosno Tihićeva ureda, da se precizira uloga arbitražnog povjerenstva koje bi trebalo rješavati eventualna sporna pitanja u upravljanju lukom.

Hrvatska je strana inzistirala da u takvom povjerenstvu ne bude međunarodni član držeći kako bi se time doveo u pitanje suverenitet Hrvatske na jednom dijelu njezina teritorija.

Tihić je rekao kako je rješavanje tog pitanja prošle godine bilo otežano zbog izbora u Hrvatskoj, no da zato nema zapreka da se ono ne riješi tijekom ove godine.

"Riješit ćemo to prije predsjedničkih izbora (u Hrvatskoj). Ja se nadam", rekao je Mesić zamoljen da komentira Tihićevu procjenu.

Pročitajte više