Mesić i Trajkovski: Vrlo uspješna suradnja Hrvatske i Makedonije

HRVATSKA i Makedonija vrlo uspješno surađuju na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu, a konkretnim mjerama trebaju potaknuti razvoj gospodarske suradnje, izjavili su u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov makedonski kolega Boris Trajkovski.

"Konstatirali smo da je bilateralna suradnja vrlo uspješna ali da uspješno surađujemo i multilateralno. Govorili smo i o konkretnim mogućnostima suradnje, prije svega u gospodarstvu gdje suradnja zaostaje za onom političkom", izjavio je predsjednik Mesić nakon službenih hrvatsko-makedonskih razgovora.

Dvojica predsjednika i članovi njihovih izaslanstva razgovarali su i o regionalnoj suradnji, čija je važnost, po Mesićevim riječima, naglašena na summitu EU u Solunu kao i na Zagrebačkom summitu.

Istaknut je i značaj suradnje u regiji za ulazak u euroatlantske integracije, kao i individalnog pristupa EU potvrđenog u Solunu.

Predsjednik Mesić obavijestio je svog gosta o hrvatskoj kandidaturi za EU i o primanju upitnika s 2.500 pitanja.

"Predsjednika Trajkovskog upoznao sam i našim modelom izgradnje autocesta i s našim željama da se u izgradnju tzv. Jadransko-jonske autoceste uključe sve zemlje regije, uključujući i Makedoniju", rekao je Mesić.

Makedonski predsjednik, koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, ocijenio je da su "odnosi dviju zemalja na visokoj razini, s osobito pozitivnim trendom u zadnjih nekoliko godina".

"Do sada smo imali niz produktivnih susreta koji su rezultirali nekim političkim inicijativima i strateškim dokumentima od općeg interesa za regiju", rekao je. Za primjere je naveo konzultacije uoči summita EU u Kopenhagenu i Solunu, te Ohridsku deklaraciju i Jadransku povelju.

Ocijenio je kako između Hrvatske i Makedonije nema otvorenih pitanja te da njihovi odnosi imaju "drugačiju kvalitetu koja pridonosi putu u EU i NATO-u".

Istaknuo je ulogu nacionalnih manjina u izgradnji odnosa.

"Posebno smo zahvalni na europskom pristupu koji Hrvatska ima prema svojim građanima makedonskog porijekla, čime im otvara prostor za afirmaciju kulturnih i etničkih obilježja", rekao je Trajkovski.

Hrvatskoj je čestitao na službenoj molbi za članstvo EU, rekavši kako je "integralni pristup koji Hrvatska pokazuje pri rješavanju pojedinih pitanja na putu prema EU primjer svim zemljama regije".

Izrazio je nadu da će Makedonije do kraja 2003. također podnijeti molbu za članstvo u EU, pri čemu će joj hrvatski potezi biti "poticaj i nadahnuće, a njezina podrška i iskustva korisna."

Trajkovski je podržao poduzimanje konkretnih mjera za proširenje gospodarske suradnje i povezivanje gospodarskih subjekata.

Dvojica predsjednika podržala su i regionalni pristup u suzbijanju organiziranog kriminala, korupcije, trgovine drogom i ljudima.

Trajkovski će se danas sastati i s premijerom Ivicom Račanom, predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem i gradonačelnicom Vlastom Pavić.

(Hina) dh sd

Pročitajte više