Mesić i Vujanović založili se za suradnju

Predsjednici Hrvatske i Crne Gore Stjepan Mesić i Filip Vujanović u petak su se u Kotoru založili za jačanje suradnje dviju zemalja kako u cilju vlastitog razvoja, tako i u cilju lakšeg ulaska u Europsku uniju.

"Europa se udružuje i mi moramo biti dio udružene Europe koja će otvoriti svoje granice i neće razdvajati ljude" izjavio je u Kotoru novinarima Mesić.

On je dodao kako "udružena Europa prije svega isključuje rat kao političko sredstvo i svejedno joj je da li je s jedne ili druge strane granice Francuz, Hrvat, Crnogorac, Srbin ili Albanac".

"Ako surađujemo u regiji bit ćemo bolji i prihvatljivi partneri za one koji su malo dalje od nas" kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik u petak je, nakon obilaska Prevlake, stigao u jednodnevni posjet Crnoj Gori gdje su ga dočekali predsjednik Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Crnogorski predsjednik založio se za uspostavu hrvatsko-crnogorskog vijeća u čijem bi sastavu bili ugledne osobe iz javnog života sa zadaćom promoviranja veza Crne Gore i Hrvatske, a radi unaprijeđenja odnosa dvije države.

"Između Hrvatske i Crne Gore nema otvorenih pitanja, već otvorenog prostora za suradnju", kazao je Vujanović.

Dva predsjednika, koji su se susrel na graničnom prijelazu Konfin, suglasili su se da treba poboljšati infrastrukturu na tom prijelazu, kao i cestovne veze dvije države, a Mesić je ukazao crnogorskim domaćinima na prednosti hrvatskog modela gradnje autocesta.

Mesić se založio da Hrvatska i Crna Gora, kao mediteranske odnosno jadranske zemlje, kojima je turizam jedna od najjačih grana, rade i na zajedničkom nastupu prema drugim tržištima.

Na pitanje novinara o položaju Hrvata u Crnoj Gori Mesić je kazao kako do njega ne dolaze žalbe Hrvata iz Boke, odnosno Crne Gore što znači da je, ocijenio je hrvatski predsjednik, to pitanje relativno dobro riješeno.

Crnogorski premijer Milo Đukanović istaknuo je zajedničke europske ciljeve Zagreba i Podgorice kao i značaj dobrosusjednih odnosa za stabilni demokratski razvoj regije kojoj pripadaju i Crna Gora i Hrvatska.

On je istaknuo kako je Mesićev dolazak prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika Crnoj Gori.

Posjet hrvatskog predsjednika prati oko sto novinara iz Crne Gore i 20-ak iz Hrvatske.

Nakon obilaska Kotora predsjednik Mesić s domaćinima obilazi otok Gospa od Škrpjela, a susrest će se i s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori, prije povratka u Hrvatsku.

Pročitajte više