Mesić: Italija lobira za hrvatsko pridruživanje EU-u

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju velikim će dijelom biti i zasluga Italije, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za službenog posjeta Riminiju i San Marinu, piše tršćanski Il Piccolo u utorak.

"Rim glede europskih težnji Hrvatske obavlja odličan posao lobiranja i ponudio nam je svu pomoć koju smo mogli očekivati", ocijenio je Mesić, prenosi list.

Mesić se, piše list, osvrnuo i na izjave koje je dopredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini navodno dao "Slobodnoj Dalmaciji".

Pritom je ocijenio da bi bilo bolje da se, premda se odnosi Rima i Zagreba razvijaju na najbolji mogući način, zbivanja u vezi Finijevih izjava o manjinama "nisu dogodila".

"U prošlosti je zasigurno bilo teških trenutaka no govoriti o tim stvarima iz prošlosti nije dobro. To su stvari koje ne pomažu rješavanju današnjih problema. Svatko može naknadno objasniti ono što je u stvarnosti želio reći, no to je stvar koja se nije trebala dogoditi. To su stvari koje, umjesto da nas vode naprijed, riskiraju vući nas natrag", rekao je Mesić.

Istaknuo je također kako "Hrvatska ima zakon o manjinama koji je i iznad svih standarda u Europi", piše Il Piccolo.

Pročitajte više