Mesić izrazio čuđenje zbog objavljivanja transkripta razgovora Granić-Delonga

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić ustvrdio je danas, osvrćući se na objavu transkripta razgovora Mate Granić-Velimir Delonga o "slučaju Končar" u jednim dnevnim novinama, da bi poslovi koje rade pravosuđe, policija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala USKOK, tužilaštvo i sudovi smjeli biti dostupni javnosti tek nakon procesuiranja i ako dođe do suđenja.

"Čudim se da se taj transkript pojavio u javnosti jer ono što rade pravosuđe, policija, USKOK, tužilaštvo i sud ne bi smjelo biti dostupno javnosti. To su poslovi koje te službe i institucija trebaju obaviti, a javnost s njima može biti upoznata tek kad se stvari procesuiraju i ako dođe do suđenja", izjavio je Mesić.

Prije procesuiranja, dodao je, "to je samo sirov materijal koji zanima samo instituciju koje se to tiče".

Za današnjega posjeta Institutu Ruđera Boškovića predsjednik Mesić odgovorio je i na nekoliko novinarskih upita o aktualnim zbivanjima u politici i gospodarstvu od kojih se jedno odnosilo i na "slučaj Končar".

Na novinarsko pitanje da prokomentira rad USKOK-a, predsjednik Mesić rekao je kako "sada ne bi mogao ocjenjivati rad USKOK-a" te da ocjena rada USKOK-a "nije na njemu".

Rekao je da ne bi mogao ocjenjivati u kojoj će mjeri USKOK "biti uspješan u daljnjoj proceduri, odnosno u žalbi Vrhovnom sudu".

Ustvrdio je kako samo želi "da svaka institucija autonomno radi svoj posao i da se sve institucije pridržavaju zakona".

Predsjednik Mesić osvrnuo se i na najnovija poskupljenja naftnih derivata, odnosno na najavu premijera Sanadera da će zamoliti Inu da se poskupljenje tih energenata riješi iz rezervi, a ne poskupljenjem.

"Mislim da moramo imati instrumente kojima možemo regulirati tržište i tu se ne može puno učiniti dogovorima", rekao je Mesić.

U vezi najave premijera Sanadera, predsjednik Mesić smatra da "takve intervencije mogu uspjeti u nekom kratkom vremenskom razdoblju, ali da to ne bi smije biti načelo".

Što se pak tiče samih poskupljenja, Mesić je istaknuo da će ona pogoditi na prvome mjestu one skromnijih materijalnih mogućnosti i platežne moći.

Pročitajte više