Mesić: Izvješće Carle del Ponte bit će pozitivno za Hrvatsku

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić rekao je danas kako očekuje da će izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte u ponedjeljak biti pozitivno za Hrvatsku, a na novinarske upite opširno se osvrnuo i na odnose Hrvatske i Slovenije.

"Očekujem da će to izvješće (Carle del Ponte) biti pozitivno što se Hrvatske tiče, osim nekoliko upozoravajućih poruka, koje i očekujemo i koje neće biti iznenađenje", rekao je Mesić novinarima u svom Uredu gdje je s građanima razgovarao uz subotnju kavu.

Odgovarajući na pitanje na temelju čega očekuje da će izvješće glavne haaške tužiteljice Vijeću EU na redovnom sastanku u Luxembourgu biti pozitivno za Hrvatsku, samo je rekao: "Na temelju nekih informacija".

Komentirajući na zahtjev novinara najavu slovenske strane da će u ponedjeljak u Luxembourgu izvijestiti ministre vanjskih poslova EU o "nedopustivom" ponašanju Hrvatske na području Piranskog zaljeva, predsjednik Republike je rekao: "Mislim da to više nema nikakvog smisla."

Ponovio je da je suradnja Hrvatske i Slovenije dobra, osobito u gospodarstvu, i da se rješenje svakog od otvorenih pitanja - o Svetoj Geri, Ljubljanskoj banci, granici na moru, može naći jedino otvorenim razgovorima.

"Ako priznajemo pravila demokratskog društva mi vrlo brzo možemo naći rješenje. Ali, tražiti rješenje izvan naših dogovora, mislim da to nema smisla, da treba malo više ozbiljnosti", rekao je Mesić.

Prema jučerašnjem priopćenju slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je da je hrvatski brod došao u četvrtak preblizu slovenskim teritorijalnim vodama, da je to "nedopustivo" te optužio Hrvatsku da želi stvarati nove činjenice i pokušava "prejudicirati rješavanje tih pitanja".

"Jedan ophodni brod koji normalno plovi hrvatskim teritorijalnim morem najednom je izazvao buru kao da će netko napasti Sloveniju. Pa ja ne znam ima li nekoga još u svijetu tko misli da ćemo mi nekoga napasti svojom mornaricom - osim Vajgla svakako," rekao je Mesić, koji drži da se ta pitanja ne rješavaju demokratskim putem jedino ukoliko netko želi stanje napetosti.

Kako su sad izbori u Sloveniji prošli, Mesić smatra da nema niti jednog razloga da se "rješenje traži izvan naših međusobnih dogovora".

"Mi imamo utvrđenu granicu i to je definitivno, to je riješila Badinterova komisija, koja je rekla da su granice između novostvorenih država na kopnu granice koje su bile bivših republika. Granica na moru nije bila utvrđena i nju trebamo utvrditi našim međusobnim dogovorom. Ali, ako nema dogovora, onda idemo na arbitražu i nema niti jednog razloga da mi zaoštravamo odnos", istaknuo je Mesić.

"Granica na kopnu je utvrđena, ali nije do kraja svaki metar identificiran. Mi predlažemo, idemo sa stručnom komisijom, na temelju svih dokumenata koji postoje, identificirati svaki metar granice", a kad utvrdimo do kraja granicu na kopnu lako ćemo, matematičkom točnošću utvrditi granicu na moru, jer to su riješile međunarodne konvencije. "Dok se ne utvrdi granica na moru, vrijedi crta sredine, i to je za sve pravnike jasno, za sve one koji žele razumno rješenje", rekao je.

Za Ljubljansku banku je rekao da se sada ne spominje, ali da svi znaju o čemu se radi. "Naši građani dovedeni su u neravnopravan položaj kad je ukinuta Ljubljanska banka i sve tvrdnje koje kažu da to treba riješiti u onom procesu jugoslavenskog nasljeđa, jednostavno nisu točne".

"Građani su bili stranke jedne bankarske institucije i oni su stranke bez obzira kojoj državi pripadali, i ne može slovenski građanin imati jedan status u toj banci, a zato što je građanin Hrvatske, imati drugi", rekao je.

Predsjednik Mesić nije želio komentirati jučerašnje sučeljavanje mogućih budućih predsjedničkih kandidata na HTV-u. Još nemamo kandidata za budućeg predsjednika Republike, a imat ćemo ih kada potencijalni kandidati sakupe 10 tisuća potpisa i kad u izbornoj komisiji registriraju svoju kandidaturu.

Predsjednik Stjepan Mesić danas je "Na kavi s predsjednikom Republike" primio VI.c razred zagrebačke Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Društvo tjelesnih invalida iz Pule, Udrugu za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Orahovice, Književno likovno društvo "Rešetari" iz Rešetara te Maticu umirovljenika Črnomerec iz Zagreba.



Pročitajte više