Mesić: Kad se Petrač vrati u Hrvatsku, mora mu biti iznova suđeno

PREMA hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, odbjeglom tajkunu osuđenom na šest godina zatvora zbog otmice sina generala Zagorca, moralo bi se ponoviti suđenje budući da je osuđen u odsutnosti.

Upitan o informacijama da se Hrvoje Petrač nalazi u Izraelu, Mesić je rekao kako su postojale velike sumnje da je on upravo tamo, ali da to nije do kraja sigurno.

Osim toga, istaknuo je, nema dokaza da je Petrač umiješan u financiranje bijega ili boravka generala Gotovine u inozemstvu.

"Nisam vidio niti jedan dokaz, postoje samo sumnje", rekao je Mesić, ističući ipak kako bi Petrač morao doći u Hrvatsku.

Kazao je da je Petrač osuđen u odsutnosti, te da bi mu se suđenje, nakon povratka, moralo ponoviti.

Hrvatski predsjednik kazao je da će premijer Ivo Sanader na sutrašnjem sastanku u Luksemburgu članove radne skupine Europske komisije izvijestiti o tome što je Hrvatska poduzela protiv onih koji su pomagali u bijegu haškim bjeguncima.

Mesić je, gostujući u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija, rekao kako je jasno da Hrvatska ne bi dvojila oko izručenja Gotovine kada bi on bio u Hrvatskoj.

No, dodao je, "da bismo bili vjerodostojni, moramo uvjeriti haško Tužiteljstvo i naše prijatelje u Europi da smo poduzeli sve i protiv onih koji su prije kršili zakon, koji su skrivali bjegunce, financirali njihov bijeg i osiguravali im lažni identitet".

Izrazio je nadu da će materijal koji je pripremilo Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) biti korak naprijed u vjerodostojnosti Hrvatske.


"A, hoćemo li dobiti datum pregovora oko ulaska u EU ili ćemo samo biti uvjerljiviji u očima naših europskih prijatelja, vidjet ćemo", dodao je.

Još jednom je naglasio kako je sasvim siguran da Gotovina nije u Hrvatskoj, te ga je pozvao da se odazove haškom Tužiteljstvu, jer, kako je kazao, "ako je kosovski premijer Ramus Haradinaj, koji je sigurno zaslužniji za oslobođenje Kosova negoli je Gotovina u Hrvatskoj, mogao pred Haški sud, trebao bi to učiniti i Gotovina".

Na primjedbu slušatelja da je još u ožujku najavio da će se uskoro znati gdje je Gotovina, Mesić je ponovio kako on nije u Hrvatskoj, a odbjegli general je, kaže, "sigurno jako lukav čovjek".

Gotovinu je optužio da je, zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom, odgovoran za pogibiju 185 hrvatskih branitelja u akciji "Maslenica", koja je, tvrdi, "bila nepripremljena, nije nas pomaknula ni za milimetar, a izvedena je u izborne svrhe".

Upitan jesu li točne najave da će ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić morati odstupiti s te dužnosti zbog curenja informacija sa sjednica VNS-a, Mesić je odgovorio da nema takvu informaciju.

Informacije nisu curile iz VNS-a, nego između obavještajnih agencija i adresanata na koje su se informacije odnosile, rekao je Mesić, te je izvijestio da je VNS dogovorio da će informacije ubuduće slati samo onima na koje se one i odnose, te da će tako "vrlo brzo ući u gdje je procurilo".

Zamoljen da prokomentira sukob Branimira Glavaša i HDZ-a, Mesić je rekao kako su "mnogi koji danas govore o regionalizaciji siktali, pljuvali i tukli iz svih oružja kada se regionalizacija spominjala u Istri".

"Legitimno je tražiti to što traži Glavaš, ali ne u funkciji lokalnih izbora", dodao je.

Pročitajte više