Mesić: Kampanju Jadranke Kosor platila je Vlada

PREDSJEDNIČKI kandidat Stjepan Mesić izjavio je danas kako osobno ne sumnja u valjanost prebrojavanja glasova na nedjeljnim izborima, ali da ne otklanja mogućnost da je u tome bilo nepravilnosti, posebno kod prebrojavanja glasova u BiH.

"Nemam sumnje u prebrojavanje, ali ne otklanjam mogućnost da je i to moguće", rekao je Mesić na konferenciji za novinare u svom izbornom stožeru.

Iako smatra da je predizborna kampanja, osim određenih podmetanja i kleveta na njegov račun, bila u skladu s očekivanjima, Mesić najviše prigovara obećanjima koja je, kaže, HDZ-ova kandidatkinja Jadranka Kosor, s kojom će se suočiti u drugom izbornom krugu, dala Hrvatima u BiH.

"HDZ BiH se zahvalio svima koji su glasovali za Jadranku Kosor, što znači da je uspjela njezina poruka koliko će milijuna dobiti, ali samo dio Hrvata, jer oni u Republici Srpskoj ne dobivaju ništa", rekao je.

HDZ-u je zamjerio i što je, kako kaže, Kosoričine izborne plakate polijepio po mjestima na kojima su prethodno bili plakati Vladinog projekta "Otvorena vrata", što je, tvrdi Mesić, dokaz da je Vlada Ive Sanadera plaćala izbornu kampanju HDZ-ove kandidatkinje.

Voditeljica financijskog dijela Mesićeve kampanje, Štefanija Balog, osvrnula se na dosadašnje financiranje kampanje te navode iz HDZ-a kako je Mesićeva kampanja bila duplo skuplja od kampanje Jadranke Kosor, te kazala kako građani samo mogu procijeniti čijih je jumbo plakata i TV spotova bilo više.


Mesić je rekao kako razumije nezadovoljstvo Borisa Mikšića, njegove sumnje u izborne rezultate u zadnjem dijelu prebrojavanja, u kojem mu je izmakao drugi krug izbora.

"Ja ga u tome razumijem, ali ne i zašto miješa mene u te izborne rezultate, pa čitavo vrijeme sam vodio s preko 50 posto, a odjednom padnem na 49. Ne vidim ni jedan razlog po kojem bi se Sanader i ja dogovarali da ja s 51 i više posto dođem na 49, koja je to logika, ne mogu to razumjeti", kazao je.

Mikšića je pozvao da, umjesto na ulici, istinitost svojih sumnji utvrđuje kroz zakonsku proceduru, u za to nadležnim institucijama.

"Pošto čovjek (Mikšić) dolazi iz Amerike trebao je donijeti i neke običaje, i tamo je bilo dužeg brojanja, ali se rezultati nisu utvrđivali na ulici. Doći iz Amerike u Hrvatsku i ponuditi ukrajinsko rješenje, mislim da je malo previše i za dobar ukus, a ne za pitanje funkcioniranja pravne države", kazao je Mesić.

Osudio je jučerašnje okupljanje Mikšićevih pristaša pred njegovom kućom, rekavši kako od ministra unutarnjih poslova očekuje objašnjenje zašto policija na to okupljanje nije reagirala, jer, upozorava, ono nije bilo najavljeno i uznemiravalo je građane.

Najavio je da će pozvati sve građane na 16. siječnja izađu na izbore, posebno one koji to nisu učinili u prvom krugu, a veći angažman u kampanji očekuje od oporbenih stranaka koje su podržale njegovu predsjedničku kandidaturu.

U drugom krugu Mesić očekuje "znatno iznad 50 posto glasova", a poseban užitak, kaže, bit će mu sučeljavanje s Jadrankom Kosor.

Foto: FAH

Pročitajte više