Mesić karizmatičan, Kosor privržena obitelji, Letica ozbiljan, a Ćiro duhovit

STJEPAN MESIĆ je duhovit i komunikativan, Jadranka Kosor privržena obitelji i poštena, Slaven Letica ozbiljan i komunikativan, Miroslav Blažević duhovit, Đurđa Adlešić odlučna, a Ivić Pašalić spletkar.

Tako sudionici Globusove ankete vide predsjedničke kandidate. Telefonsko ispitivanje javnog mijenja provedeno je na slučajnom uzorku od 800 građana.

Ispitani su se izjasnili da im je ličnost predsjedničkog kandidata važnija nego potpora stranke nekom kandidatu. Više od trećine anketiranih izjasnilo se kako su im važne karakteristike politike i osobine ličnosti kandidata.

Za uspješno obavljanje funkcije predsjednika ispitanici smatraju da je najvažnija odlučnost (25%), poštenje (22%), obrazovanost (15%), rodoljubivost (14%) te komunikativnost (7%). Prema rezultatima ankete, Hrvatima nije bitno da je predsjednik duhovit (4%) i blizak (3%).

Stjepan Mesić ima najpovoljniji imidž od svih kandidata. Anketirani ga doživljavaju kao duhovitog, komunikativnog, odlučnog, poštenog i šarmantnog političara. 46% ispitanih smatra da je aktualni predsjednik karizmatičan političar.

Imidž Jadranke Kosor određen je privrženošću obitelji, poštenjem i ozbiljnošću. Nju kao karizmatičnu političarku vidi samo 18% ispitanih.

Pojam spletkar ispitanike najviše asocira na Ivića Pašalića. Za čak 40% ispitanih on je zla osoba, te je nakon Mesića kandidat za kojeg najviše anketiranih vjeruje da je moćna osoba (22%).

Đurđu Adlešić odlikuje odlučnost. Pojam majka samo 18% anketiranih asocira na gradonačelnicu Bjelovara, dok čak 82% ispitanika ovaj pojam povezuje s Jadrankom Kosor.

40% anketiranih koji bi u svoj dom pozvali na ručak i druženje nekog od kandidata odlučilo se za Stjepana Mesića, za Jadranku Kosor 14%, Ćiru Blaževića 13%, Ljubu Ćesića Rojsa 8%, Đurđu Adlešić i Slavena Leticu po 7%, a Borisa Mikšića 5%.

Pročitajte više