Mesić: Meronovoj ocjeni pomogao i razgovor sa mnom

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je izjavio kako je i njegov razgovor s predsjednikom Haaškog suda Theodorom Meronom pomogao jučerašnjoj Meronovoj ocjeni da Hrvatska napreduje u suradnji s Haaškim tribunalom.

Predsjednik Mesić je danas za posjeta Ludbregu nakon susreta s građanima na središenjem Trgu Sv. Trojstva sastao s novinarima. Na upit kako komentira izvješće predsjednika Haaškog suda Theodora Merona Općoj skupštini UN-a o suradnji Suda s Hrvatskom, Mesić je podsjetio na svoj razgovor u Zagrebu otprije dva tjedna s Meronom. Kako je izjavio, rekao mu je da su se svi naši građani koji su u Haag pozvani na osnovi Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim tribunalom odazvali, i optuženici i svjedoci i osumnjičenici, te da samo jedna osoba, general Ante Gotovina, nije dostupna hrvatskoj policiji.

"Za njim se traga, provjerili smo sve i uvijek je zaključeno da general Gotovina nije u Hrvatskoj. Ne možemo učiniti više nego su naše mogućnosti. Gotovina je bio u Legiji stranaca, ima i francusko državljanstvo i Hrvatska je jedina zemlja u kojoj sigurno ne bi boravio jer je tu najugroženiji", kazao je predsjednik Mesić danas u Ludbregu, podsjećajući na svoj razgovor s Meronom.

Na novinarski upit kako komentira Memorandum o suglasnosti između Hrvatske i američke vojske o uporabi zračnog prostora, poligona i zračnih i pomorskih luka koji je, kako navodi današnji "Jutarnji list", potpisan u srpnju, Mesić je odgovorio kako nije izviješćen o pregovorima u vezi s Memorandumom. "Kad ga moji savjetnici dobiju, analizirat ćemo ga i ako je negdje prijeđena zapovjedna crta, poduzet ću sve potrebno", najavio je i dodao da je o Memorandumu doznao iz novina te da će od ministra obrane zatražiti izvješće.

"Jutarnji list" navodi riječi ministra Rončevića da je to kvalitetan sporazum, koji su sastavljali predstavnici svih zainteresiranih ministarstava te da se ne može govoriti o tajnim pregovorima. U istom tekstu se tvrdi da osim s predsjednikom Mesićem o Memorandumu nije razgovarano ni s Hrvatskom misijom u NATO-u.

Na "kavi s građanima" Ludbrežani su Mesića pitali o zapošljavanju invalida, sprječavanju uvoza obuće "na crno", poboljšanju stanja u poljoprivredi, državnim stipendijima i t.d. Ludbrežane je nazvao organiziranimn i stručnim ljudima, što pomaže oporavku gospodarstva. Pohvalio je uređenost mjesta.

Posjetio je udrugu "Sunce", ustanovu za osobe s mentalnom retardacijom, i tvrtku "Oprema-uređaji". u Njegovoj su pratnji bili župan Zvonimir Sabati, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Danijel Vereš i ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot.

Pročitajte više