Mesić: Mogu suspendirati ministra Rončevića

PREDSJDNIČKI kandidat Stjepan Mesić rekao je danas u Karlovcu da informaciju, na temelju koje je javno izrazio sumnju u zakonitost nabave vojnih kamiona, nije dobio od načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, nego iz MORH.

Mesić se danas u tijeku kampanje za drugi krug predsjedničkih izbora sastao s karlovačkim obrtnicima.

Na novinarske upite u povodu jučerašnje izjave ministra obrane Berislava Rončevića da je načelnik GS-a Josip Lucić krivo izvijestio Predsjednika Republike o nabavi "Ivecovih" kamiona za vojsku, Mesić je odgovorio da načelnik Glavnog stožera nije "ni na koji način sudjelovao u tome", već da je informaciju dobio iz MORH-a".

"Preko vas novinara prenosim Rončeviću informaciju da je samo u ovoj zemlji onaj koji otkrije nezakonitost kriv, a ne onaj tko je učinio nezakonitost. Ja sam još u veljači 2004. tražio da se osnuje vojno-tehnički savjet, ali to, čini se iz sasvim određenih razloga, nije učinjeno. Sada je takav savjet trebao ocijeniti opravdanost i prioritete za vojnu nabavu. Da je to učinjeno, do tako protuzakonite nabave ne bi ni došlo", kazao je Mesić.

Rekao je da on može suspendirati ministra Rončevića uz suglasnost u Hrvatskom saboru, no da će "vidjeti što će učiniti".

U razgovoru s obrtnicima grada Karlovca i Karlovačke županije u Obrtničkom centru u Karlovcu Stjepan Mesić je istaknuo da je važno poticati malo i srednje poduzetništvo. U tom smislu, rekao je, zauzet će se da Vlada "već jednom izradi strategiju gospodarskog razvoja kako je obećavala prije dolaska na vlast". Jer, dodao je, ako ne jača poduzetništvo, ne povećava se broj radnih mjesta.

"U zadnjih pet godina otvorili smo 100.000 novih radnih mjesta, a u zadnje vrijeme opet raste nezaposlenost. Uvoz je dvostruko veći od izvoza. Za mandata prošle vlade dokazano je da se uz dobru organiziranost države i ministarstava može potaknuti poduzetništvo", rekao je Mesić i prepustio riječ bivšem ministru poduzetništva Željku Peceku. Pecek je ustvrdio da je u zadnjih godinu dana prema poduzetnicima proslijeđeno samo 18 zajmova.

Na traženje novinara da prokomentira jučerašnje izravno sučeljavanje s protukandidatkinjom Jadrankom Kosor rekao je da se Jadranka Kosor kandidira za mjesto predsjednika države "kao da se kandidira za mjesto u ministarstvu koje već ima".

Rekao je da u nadolazećim sučeljavanjima neće mijenjati taktiku i da će biti afirmativan.

Pročitajte više