Mesić na mostarskom Radiju Herceg Bosna

Predsjednički kandidat i aktualni hrvatski predsjednik Stipe Mesić rekao je večeras za mostarski Radio HercegBosnu da Republika Hrvatska mora pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima da ostvare ravnopravnost s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, poručujući istodobno da oni "svoju sreću" trebaju tražiti u BiH.

Rekao je da on izbornu kampanju neće voditi u BiH te ocijenio da bi za njega mogli glasovati europski opredijeljeni Hrvati i drugi građani BiH s hrvatskim državljanstvom.

"Ja smatram da Hrvati Bosne i Hercegovine nisu naša dijaspora. Oni jesu Hrvati, pravi Hrvati, ali su i građani BiH. Sreću i zadovoljstvo moraju tražiti u BiH, a mi moramo pomoći da Hrvati u BiH, uz to što su konstitutivni element, budu ravnoprani s druga dva naroda", izjavio je Mesić upitan o odnosu Zagreba prema Hrvatima u BiH i njihovom sudjelovanju na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

Pri tome je zamjerio aktualnoj HDZ-ovoj Vladi što većim izdvajanjem novca iz hrvatskog proračuna prikuplja birače iz Bosne i Hercegovine.

"Ja očekujem one glasove koji su orijentirani za europski model Hrvatske i onih građana BiH koji su za bogatu i modernu BiH povezanu s Hrvatskom na putu prema Europi", rekao je predsjednički kandidat Mesić u telefonskom gostovanju na mostarskom Radiju Herceg-Bosni.

Komentirajući aktualnu krizu u Republici Srpskoj nakon pada Vlade u tom entitetu i povlačenja srpskih ministara iz rada Vijeća ministara BiH, Mesić je rekao kako je to odraz stajališta vlasti bosanskohercegovačkih Srba koji entitet Republiku Srpsku doživljavaju zasebnom državom unutar granica Bosne i Hercegovine. Izrazio je vjerovanje kako će se kriza nadići s jačanjem institucija države BiH.

(Hina) xzkre yjn

Pročitajte više