Mesić: Na putu prema EU Hrvatska mora dokazati vjerodostojnost u suradnji s Haaškim sudom

Za današnjeg boravka u Karlovcu predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da na putu pregovaranja s Europskom unijom Hrvatska mora dokazati da je vjerodostojna u potpunoj suradnji s Haaškim sudom.

"To podrazumijeva i procesuiranje svih onih pojedinaca koji su mimo institucija sustava, iako su službeno bili dio tog sustava, organizirali bijeg haaških okrivljenika i organizirali prikupljanje sredstava za njihovu obranu", dodao je.

"Ako se utvrdi odgovornost onih koji su omogućili Ivici Rajiću da tri puta mijenja identitet, da dobije novce za kupnju stana i poslovnog prostora i fiktivno zaposlenje, te ako se ustanovi tko je sudjelovao u zaštiti 'ahmićke skupine', tada vjerodostojnost suradnje s haaškim tribunalom možemo postići samo ako ih procesuiramo", rekao je Mesić.

Također je napomenuo kako su ga sve službe Ministarstva unutrašnjih poslova uvjerile da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić ocijenio je i da oni koji postavljaju plakate s fotografijama generala Gotovine po čitavoj Hrvatskoj "time štete Gotovini, jer ga sada može prepoznati svako dijete".

"Budimo objektivni, koja bi luda onda došla u Hrvatsku, kad mu je slika na svakom drvetu", kazao je.

Na novinarsko pitanje koga će predložiti za predsjednika Vrhovnog suda, predsjednik Mesić rekao je kako mu je predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić rekao da "više ne bi želio podnositi teški teret organizacije Vrhovnog suda", zamolivši Predsjednika da ga više ne kandidira za tu funkciju.

"Ja sada moram obaviti konzultacije i vidjeti koga ćemo kandidirati, jer je to institucija od posebne važnosti za funkcioniranje demokracije. Nadam se da će Hrvatski sabor među kandidatima koje ja budem predložio, odabrati najboljeg kandidata, a možda budem predložio i samo jednog", rekao je Mesić.

Ocijenio je da Vrhovni sud funkcionira prema hrvatskom zakonodavstvu i u skladu s europskim standardima.

Na pitanje kako će izbor Josepha Ratzingera za novog papu utjecati na približavanje Hrvatske Europskoj uniji i globalno, predsjednik Mesić je rekao da ne bi to komentirao. Napomenuo je kako očekuje da će novi papa, Benedikt XVI. u svom radu nastaviti onim putem kojim je išao i dosadašnji papa, Ivan Pavao II..

(Hina) xvhor ysp

Pročitajte više