Mesić na summitu o informacijskom društvu u Ženevi

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će 10. i 11. prosinca na Svjetskom summitu UNa o informacijskom društvu (WSIS) u Ženevi koji se održava pod pokroviteljstvom glavnoga tajnika UNa Kofija Annana, s ciljem razvijanja boljeg razumijevanja informacijske revolucije i njezinih utjecaja na svakodnevni život.

Hrvatski će predsjednik na ovom summitu, na kojem će se okupiti predstavnici više od 120 zemalja, u srijedu održati govor na plenarnoj sjednici, a predviđeno je i nekoliko bilateralnih susreta, kao i susreti s predstavnicima najznačajnijih međunarodnih organizacija koje imaju sjedište u Ženevi.

Prvog dana boravka u Ženevi, Mesić će osim sudjelovanja na WSIS-u posjetiti sjedište Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) kao i Međunarodne organizacije rada (ILO). Predviđeno je da se Mesić u srijedu sastane s predsjednicima Estonije Arnoldom Ruutelom i Portugala Jorgeom Sampaiom.

U četvrtak će Mesić posjetiti sjedišta Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), sjedište Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te sjedište Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO). Mesić bi se u četvrtak trebao sastati i s predsjednikom Rumunjske Ionom Illiescuom, te predsjednikom skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljubom Mićunovićem.

Summit u Ženevi samo je prva od dvije faze konferencije o informacijskom društvu - druga će se održati u Tunisu od 16.do 18. studenoga 2005. godine.

Kofi Annan je u svom najavnom govoru o ovom summitu istaknuo da će on poslužiti kao globalna platforma za raspravu o najboljem načinu iskorištavanja informacijske tehnologije u službi razvoja.

Na summitu će se razgovarati i o slobodi medija i kulturnim različitostima.

Značenje ovog summita sadržano je u Izjavi o načelima WSIS-a.

Mogućnost pristupa za sve i podjela informacija, ideja i znanja, ključni su u sveobuhvatnom informacijskom društvu. To se može ostvariti širenjem i povećanjem osvještenosti među sudionicima o mogućnostima koje nude nove informacijske tehnologije, ističe se u Izjavi.

Na ovom će se summitu, čiji će glavni organizator biti Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) - specijalizirana agencija UN-a zadužena za telekomunikacije - okupiti šefovi država, šefovi različitih ureda i agencija UN-a, poslovni ljudi, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici medija i civilnog društva. Sam ITU obuhvaća 189 država članica i predstavnike više od 650 privatnih tvrtki i organizacija.

Očekuje se da bi se na summitu mogla donijeti jasna izjava o političkoj volji kao i konkretan plan za djelovanje i ostvarivanje ciljeva informacijskog društva.

Pročitajte više