Mesić: Najveći pogreb za velikoga Papu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je nakon obreda pokopa Ivanu Pavlu II., u petak u Rimu, kako je današnji pogreb bio najveći u povijesti te da je ovaj Papa, kojeg je nazvao velikim, to i zaslužio. L

"Bio je to najveći pogreb u povijesti, za velikoga Papu koji je to sigurno zaslužio", rekao je predsjednik Mesić hrvatskim novinarima.

Glede izbora za novoga Papu, Mesić je rekao kako je "teško naslijediti ovoga Papu". "On je proživio svoj život i izvršio svoju misiju, otvorio je mnoge procese i mislim da je u miru umro", rekao je hrvatski predsjednik. Dodao je: "Započeo je svoj pontifikat s porukom 'Ne bojte se', a završio s 'Veselite se'. Vidjeli ste ovu razdraganost naroda koja se miješala s tugom, jer je Papa učinio jako puno, ne samo za narode u Europi, nego i za cijeli svijet".

Na primjedbu da je hrvatsko izaslanstvo bilo u prvim redovima na trijemu bazilike sv. Petra, Mesić je kazao kako je bio u istom redu s francuskim predsjednikom Chiracom i američkim predsjednikom Bushom. "Vidjeli smo i naše zastave među vjernicima i bili smo ponosni na njih", istaknuo je Mesić.

Glede odnosa Ivana Pavla II. prema krizi u bivšoj Jugoslaviji Mesić je rekao kako je Papa jako puno učinio. "Posebno je nama učinio veliku uslugu, kada je, među rijetkima, došao do spoznaje da se Jugoslavija ne može održati i da treba dopustiti republikama da se osamostale", rekao je Mesić. "Tek poslije njega, mnogi državnici su to shvatili. Da su na vrijeme shvatili, kao što je shvatio Papa, ja sam siguran da se onda moglo učiniti nešto više na zaustavljanju rata. Ali, svijet je čekao razvoj situacije, a to je stajalo i nas i mnoge druge", zaključio je Mesić.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više