Mesić nakon sastanka s Del Ponte: Netko mora odgovarati što je Vukovar pretvoren u Staljingrad

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je u Bruxellesu razgovarao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, a najvažnija tema bila je presuda "vukovarskoj trojci" koja je šokirala Hrvatsku.

Mesić je nakon sastanka s Del Ponte izvjetio kako je s tužiteljicom razgovarao o presudi, posebno o mogućnostima koje Hrvatska sad ima da na sudu istjera pravdu za žrtve Vukovara.

"Možemo optužiti svu trojicu, tražiti njihovo izručenje ili dati Srbiji sve dokaze koje imamo, te zatim tražiti da im se sudi u Beogradu uz međunarodno nadgledanje. Carla del Ponte u tome nam je izrazila svoju punu podršku", poručio je predsjednik Mesić i dodao kako "netko mora odgovarati zato što je Vukovar pretvoren u Staljingrad, za smaknuće 300 ranjenika u jednom danu".

Carla del Ponte izjavila je kako je vrlo zadovoljna suradnjom s Hrvatskom, koja bi, smatra, trebala biti primjer ostalim zemljama u regiji jer je Haagu dala pristup svim potrebnim dokumentima i svjedocima, te dodala kako će suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču početi na proljeće iduće godine.

Suradnjom sa Srbijom, Del Ponte, nasuprot, nije ni najmanje zadovoljna. "Sve indicije pokazuju da je Ratko Mladić u Srbiji. Jučer sam bila u Beogradu i nitko me nije pokušavao uvjeriti u suprotno", rekla je Del Ponte koja smatra da se u Srbiji nalaze i Stojan Župljanin i Goran Hadžić, iako za ovog potonjeg "postoji mogućnost da se nalazi u nekoj drugoj državi". Dodala je kako je Hrvatska tek pod pritiskom Europske unije pristala na punu suradnju s Haagom, te da bi se Unija isto trebala ponijeti prema Srbiji.

P.V.
Foto: H.P.

Pročitajte više