Mesić: Ne bi bilo dobro da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako ne bi bilo dobro da na idućim parlamentarnim izborima cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica, ocijenivši da bi takav izborni sustav "bipolarizirao političku scenu".

´Za Hrvatsku je još važno da ima nekoliko relevantnih stranaka koje mogu pomoći demokratizaciji hrvatskoga političkog prostora´, kazao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija ´S predsjednikom na kavi´, komentirajući SDP-ov prijedlog izbornog zakona.

´Osobno sam za rješenja koja najviše vode u personalizaciju političkog procesa´, kazao je Mesić, dodavši da o zakonskom tekstu ne želi govoriti, jer je to stvar saborskih zastupnika. Upitan kad će, po njegovoj ocjeni, biti parlamentarni izbori, rekao je da se najvjerojatnije neće održati prije proljeća iduće godine.

Komentirajući istraživanja javnog mnijenja po kojima je sve popularniji HDZ, Mesić je rekao kako ankete nisu potpuno istinite, no da su važne jer pokazuju trend. Iz njih se može zaključiti da ljudi nisu zadovoljni brzinom promjena za koje su glasovali na prošlim izborima, kao ni time što njihovi učinci nisu dovoljno vidljivi, kazao je, dodavši da će ankete biti točnije kako se budu približavali izbori.

Govoreći o iračkoj krizi, Mesić je rekao da posljedice mogućeg rata ne bi trebalo osjetiti hrvatsko gospodarstvo, no da nafta može poskupjeti ako rat duže potraje.

Kazao je da Hrvatska mora održavati dobre odnose i sa zemljama Europske unije, član koje želi postati 2007., ali i sa SAD-om, od koje tražimo da nas podupre u prijamu u NATO.

Bez obzira na to tko zastupa koju opciju, mi i s jednima i s drugima moramo pregovarati, dodao je predsjednik Mesić.

Pročitajte više