Mesić ne popušta Srbima

POVIJESNE činjenice ne bi smjele biti prepreka odnosima između Hrvatske i državne zajednice Srbije i Crne Gore ali onda se treba držati tih činjenica a ne povijesnih krivotvorina, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u vezi reakcija na odgodu njegova posjeta Beogradu.

"Onaj tko je bio na strani fašizma i kvislinga, sigurno nije bio na strani antifašizma", rekao je Mesić novinarima prigodom posjeta Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Bila je to reakcija na priopćenje Ministarstvo vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore u ponedjeljak, u povodu otkazivanja priprema posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića SiCG. U priopćenju iz Beograda se, među ostalim, navodi da "povijesne činjenice ne mogu biti prepreka najboljim odnosima SiCG s Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom"

Predsjednik Mesić otkazao je u ponedjeljak posjet Srbiji zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori koje je bilo organizirano i izvedeno uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti i uz sudjelovanje nekih vladinih dužnosnika, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković u nedjelju je na skupu pohvalio vladu jer je donijela Zakon kojim su pripadnici četničkog pokreta izjednačeni s partizanima te je zatražio potpunu rehabilitaciju četnika, ukidanje presuda kojima su osuđeni nakon Drugog svjetskog rata i povratak oduzete imovine.

Pročitajte više